Društvo

Stravična pogibija 180 rudara ostala nekažnjena

Stravična pogibija 180 rudara ostala nekažnjena
Foto: Nataša Tadić | Stravična pogibija 180 rudara ostala nekažnjena

TUZLA - U Dobrnji, kod Tuzle, danas je obilježena 32. godišnjica pogibije 180 rudara u jami Dobrnja Jug. Porodice i brojne delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježje na toj lokaciji i odale počast stradalim rudarima za čiju pogibiju nikada niko nije odgovarao.

Jedini preživjeli rudar je Smajl Imamović, koji je imao kliničku smrt. Danima je boravio u bolnici s opekotinama i ozljedama. Psihički se nikada nije oporavio od traume koju je doživio, ali i od saznanja da nema više njegovih kolega, komšija, rođaka. U petak je vidno potresen prvi položio cvijeće na spomen-obilježje i kroz plač podsjetio da je prosjek stradalih bio 27 godina.

"Žao mi je mladosti. To je bilo sve oko 27 godina, mladi su bili", kazao je Imamović koji je još zaposlenik Rudnika, a naredne godine bi trebao u penziju.

Bez oca u ovoj nezapamćenoj tragediji je ostala Hasija Husejnović. Njen otac Hasan imao je 43 godine kada je poginuo.

"Imam dva brata i ostali smo i bez mame prije pet godina. Sve je teže. Ja sam imala 20 godina, najmlađi četiri, a ovaj drugi godinu i po mlađi od mene. Bio je tada u JNA. Teško, uvijek je teško", rekla je Hasija.

Ona i njena braća su među 365 djece koja su tada ostala bez oca. Rudnik Kreka kroz posebno oformljen fond pokušao je pomoći porodicama kroz otpremnine, zapošljavanje, školovanje, stipendiranje, te rješavanje stambenog pitanja.

Ono što je poražavajuće je da se uslovi rada u jamama nisu poboljšali, pričaju rudari, posebno se osvrćući na Rudnik Mramor, koji još proizvodi ugalj po najprimitivnijoj metodi.

"Kopa se metodom starom 100 godina. Nema širokog mehanizovanog čela, znači isto kada je počelo rudarstvo i rudarenje. I onda očekujete da rezultat bude adekvatan tome kada krocom i krampom kopate ugalj i da ga obezbijedite za Termoelektranu i stanovništvo. Mislim da nije korektno i fer prema tim rudarima", izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Iz "Elektroprivrede" tvrde da je u modernizaciju rudarskih postojenja uloženo skoro pola milijarde KM u posljednjih desetak godina, a sve za humaniji rad i veću sigurnost.

Ali budućnost rudnika diktira globalna politika da je ugalj nepopularan energent te rudnici bez perspektive će biti zatvoreni, a rudari zbrinuti, što je zadatak za naredni period.

"U one rudnike koji imaju dugoročnu perspektivu moramo nastaviti investirati i raditi na humanizaciji rada, sve kako bismo imali u narednom periodu zagarantovanu energetsku neovisnost jer, ipak, proizvodnja električne energije iz uglja u BiH će trajati najmanje narednih 15 godina", kazao je Admir Andelija, direktor "Elektroprivrede BiH".

Inače, istraga o nesreći je pokazala da je uzrok stradanja rudara eksplozija ugljene prašine do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične predgrade. Za to niko nije nikada kazneno odgovarao. Jama Dobrnja Jug je poslije tragedije zatrpana i nikada više nije stavljena u funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije