Društvo

Stroge mjere u pandemiji najjače stežu kulturu Srpske

Stroge mjere u pandemiji najjače stežu kulturu Srpske
Foto: master1305/Freepik | Stroge mjere u pandemiji najjače stežu kulturu Srpske

BANJALUKA - Institucije od kulturnog značaja, kao što su kulturni centri te pozorišta, u vrijeme pandemije virusa korona strogo sprovode preporučene epidemiološke mjere, što se ne može reći za situaciju u drugim zatvorenim objektima, posebno u noćnim klubovima, zbog čega iz ovih institucija upozoravaju da su primjetni dupli standardi.

Naime u kulturnim institucijama istakli su da im je drago što sada rade, nakon perioda kada je pandemija stavila katanac na njihova vrata, ali da je primjetno da su na snazi dupli aršini, te se mjera, koje se u ovim institucijama sprovode, malo ko pridržava u drugim zatvorenim prostorima.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne" rekao Srđan Knjeginjić, direktor Pozorišta Prijedor, oni nošenje maski tokom izvođenja predstava preporučuju gledaocima, a maske posjetioci nose i pri ulasku u ovu kulturnu instituciju.

"Zaista su prisutni dvostruki aršini, jer se u noćnim klubovima ili kafanama ne moraju nositi maske, a u pozorištima i kulturnim institucijama one se nose s obzirom na to da svi objekti spadaju u kategoriju zatvorenih prostora", rekao je Knjeginjić.

Dodao je da ne mogu da kontrolišu da li će svi gledaoci nositi maske tokom izvođenja komada, ali da im to preporučuju te je istakao da je kapacitet ovog pozorišta zbog pandemije smanjen na 45 odsto.

"Imali smo čak i festival gdje smo se takođe pridržavali propisanog kapaciteta. Nažalost, sada je sve smanjeno, ali bez obzira na to, mi radimo dalje i trudimo se da napredujemo", kazao je Knjeginjić.

U Narodnom pozorištu RS istakli su da su sve predstave do sada organizovane uz poštovanje epidemioloških mjera, a da će tako biti i u budućnosti.

"Mjere koje se poštuju u Narodnom pozorištu su mjerenje temperature na ulazu, dezinfekcija ruku, razmak u publici i obavezno nošenje maski. Ukoliko neko od publike zaboravi da ponese masku, potrudili smo se da uvijek imamo maske koje ponudimo publici", naveli su u NP RS.

Dodali su da osoblje tokom trajanja predstave sukcesivno kontroliše pravilno nošenje maski.

"Napominjemo da smo odavno u ovom režimu i naša publika je navikla da se pridržava mjera koje su na snazi", kazali su u Narodnom pozorištu RS i dodali da ne ulaze u to da li se druge institucije i objekti pridržavaju mjera, te da su srećni da im je dozvoljen rad i nadaju se da će tako ostati i u narednom periodu.

Ljubiša Savanović, glumac i organizator u Gradskom pozorištu "Jazavac", kazao je za "Nezavisne" da se i u ovom pozorištu pridržavaju svih propisanih mjera te se maske nose i tokom predstava, a na ulazu u pozorište se svima mjeri temperatura.

"Mjere se ne poštuju na mnogim drugim mjestima, ali koliko malo poštujemo bilo koga i bilo šta, još je i dobro sve ovo oko nas", poručio je Savanović.

Da se mjere poštuju i u Banskom dvoru, potvrdio je Mladen Matović, direktor ove kulturne institucije, navodeći da su znali zbog toga dobiti komentare posjetilaca, kojima nije jasno zašto se u Banskom dvoru moraju nositi masku ako na drugim mjestima to nije slučaj.

"Činjenica je da od strane posjetilaca naše ustanove čujemo komentare kako se propisane mjere ne poštuju u nekim drugim objektima i zatvorenim prostorima, što povremeno zna da dovede i do neprijatne situacije, jer je bilo i komentara 'pa zašto kod vas maske, a na drugim mjestima ne treba' i slično", rekao je Matović.

Istakao je da će se u Banskom dvoru, kao ozbiljnoj i odgovornoj javnoj ustanovi, uvijek poštovati mjere koje su na snazi te da je na drugim nadležnim instancama da vrše kontrolu i vode računa o njihovoj primjeni u svim drugim objektima.

"Činjenica je da selektivan pristup u poštovanju epidemioloških mjera svima stvara probleme i nedoumice u javnosti i nadajmo se da ćemo u najskorije vrijeme u svim oblastima imati potpuno ujednačen pristup u poštovanju propisa koji su na snazi", zaključio je Matović za "Nezavisne".

Epidemiološke mjere, kao što su nošenje maski, distanca i dezinfekcija moraju se poštovati i u bioskopima te su nam tako u "Cineplexxu Palas" kazali da se iste mjere poštuju i u ovoj ustanovi. Dodali su da ih se građani pridržavaju te da do sada nisu imali primjedbe od strane korisnika njihovih usluga.

Nenad Stevandić, Šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, za "Nezavisne novine" o ovoj temi je rekao da se ove institucije mogu obratiti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ili Republičkoj inspekciji sa sugestijama i primjedbama.

Da se iste mjere ne primjenjuju dosljedno u svim zatvorenim objektima, primijetili su i građani te nam je jedna Banjalučanka kazala da nije pristalica zatvaranja, te da smatra da svima treba dozvoliti da rade, ali da problem predstavlja nelogičnost i način na koji se sprovode mjere o suzbijanju virusa korona.

"Izgleda da korona 'napada' samo kulturu, ali da joj se ne sviđa glasna muzika pa je nema u klubovima. Nije logično da je dozvoljen ulazak u klubove, bez ikakvih mjera, bez razmaka, a o nošenju maski da i ne govorimo, dok je, na primjer, u pozorištu potrebno rastojanje dok se gleda predstava", navela je ova Banjalučanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije