Društvo

Stručnjaci o sve učestalijem nasilju: Svaka osnovna škola treba da ima psihologa

Stručnjaci o sve učestalijem nasilju: Svaka osnovna škola treba da ima psihologa
Foto: N.N. | Stručnjaci o sve učestalijem nasilju: Svaka osnovna škola treba da ima psihologa

BANJALUKA, TREBINJE - Dogovorene maloljetničke tuče osnovaca preko društvenih mreža, okrutno nasilje među vršnjacima u učionicama i školskim dvorištima, koje nijemi posmatrači dijele putem interneta, šokirali su posljednjih dana javnost u Republici Srpskoj.

Roditelje je zaprepastio slučaj masovne tuče 11 maloljetnika ispred banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić", u kojoj je pretučen 15-godišnji učenik OŠ "Miloš Crnjanski". Naime, ova tuča je dogovorena preko Instagrama i to zbog jedne djevojčice.

Zgroženi roditelji se pitaju zašto u osnovnim školama s učenicima ne rade psiholozi, koji bi kroz interaktivne radionice maloljetnike naučili kako da prepoznaju i zaustave nasilje.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su u 122 od ukupno 187 osnovnih škola zaposleni psiholozi kao stručni saradnici.

"Zapošljavanje psihologa u osnovnim školama vrši se u skladu s Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola, prema kojem škola koja ima 24 odjeljenja može sistematizovati radno mjesto psiholog", kazali su u ovom ministarstvu.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da će resorno ministarstvo s MUP-om RS analizirati pojave vršnjačkog nasilja kako bi u saradnji s obrazovnim ustanovama bile donesene određene preventivne mjere s ciljem zaštite učenika.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije, kaže da veliki broj škola nema psihologa zbog Pravilnika Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Nasilje nema veze s brojem odjeljenja. Ono se dešava i u manjim i u većim školama", rekao je Popržen.

Ističe da je maloljetničko nasilje, kojeg u posljednje vrijeme ima sve više, dokaz da postoji velika potreba za psiholozima u školama.

Upozorava da se stanje svake godine pogoršava i da učitelji i radno osoblje već s prvačićima imaju problem sa disciplinovanjem djece.

"Škola se jedina bori s vršnjačkim nasiljem, ali nije dovoljno moćna da se sama do kraja izbori s tim", kazao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kaže da su u dvije osnovne škole u Trebinju, zbog nemogućnosti angažovanja i logopeda i psihologa, oba stručna saradnika zaposlena na pola norme.

"Tako jedne sedmice u Osnovnoj školi 'Vuk Karadžić' imamo psihologa, jedne sedmice logopeda", rekao je Mrdić, koji je direktor te škole.

Sanja Radetić-Lovrić, predsjednica Upravnog odbora Društva psihologa RS (DP RS), kaže da postoje načini učinkovitijeg rada i kreiranja programa prevencije vršnjačkog nasilja, ali da je neophodno kreiranje nulte tolerancije na nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama da programi budu sveobuhvatni, kontinuirani i stručni.

"Treba stvoriti atmosferu rješavanja nasilja kroz razumijevanje i pomoć žrtvi i nasilniku. Uobičajeno kažnjavanje za nasilje smanjenjem vladanja, ukorom ili prebacivanjem iz jednog razreda u drugi neće dati povoljan rezultat ako nije praćeno razumijevanjem djetetovih potreba i posvećenim stručnim radom sa djecom, porodicom i vršnjacima", kaže ona. Dodaje da DP RS u saradnji s Republičkim pedagoškim zavodom RS pokreće jedan takav program, koji, sudeći prema završenoj pilot fazi, obećava učinkovitost.

"Takođe, stručni radnici škola treba da imaju ulogu prosvjetitelja i edukatora u školskoj zajednici, te da njihov posao bude manje administrativan, a više posvećen vaspitanju djece, edukaciji prosvjetnih radnika i porodica", objasnila je Radetić-Lovrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije