Društvo

Stručnjaci ponovo obavljaju preglede parova sa sterilitetom u Trebinju

Stručnjaci ponovo obavljaju preglede parova sa sterilitetom u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Stručnjaci ponovo obavljaju preglede parova sa sterilitetom u Trebinju

TREBINJE - Medicinski tim stručnjaka Zdravstvene ustanove “Medico S” započeli su novi serijal konsultativno – specijalističkih pregleda parova sa problemom steriliteta sa područja Hercegovine u Bolnici Trebinje, čime će umnogome olakšati svakome paru koji ima ove probleme.

“Slične aktivnosti smo imali i prije tri godine, kada su tridesetak parova pregledali  ginekolog, embriolog, psiholog, ali se sada nadamo da ćemo ovo nastaviti i da će to biti jedan kontinuiraniji proces u mnogo većem obimu”, kazala je načelnik Službe konsultantsko-ginokološke ambulante Doma zdravlja Trebinje dr Lilien Kovač.

Napominjući da svi parovi imaju pravo na tri besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje, ona je pojasnila da sve Trebinjke koje ne mogu da se liječe u Medico S-u, ili su iskoristila ta tri pokušaja, imaju pravo na još jedan postupak koji im obezbjeđuje Grad Trebinje, što je za svaku pohvalu.

Dr Kovač je naglasila da su u posljednjih 12 godina, postojanjem Udruženja “Bebe” u Hercegovini srušeni mnogi tabui, pa se sada rješava i problem muškog steriliteta koji je, kako kaže, praktično izjednačen, ili možda još i veći od ženskog steriliteta.

Sa tim se slaže i Snežana Misita, predsjednica Udruženja “Bebe” koja kaže da je za tih 12 godina rođeno 166 beba od roditelja članova udruženja.

“Imamo i novih trudnica, očekujemo još beba, a sve zahvaljujući podršci i na epubličkom i na lokalnom nuivou, jer bez podrške šire zajednice mi ne bismo mogli učiniti ništa”, kazala je Misita.

Podsjetivši da je uspješnost liječenja steriliteta u svijetu 40 , dr Anđelka Sovtić, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Trebinje dodaje da je saradnja sa “Medico S” klinikom izvanredna i da će ona u budućnosti sigurno biti bolja.  

Danijela Filipović, portparol Klinike “Medico S” iz Banjaluke, kaže da je ova saradnja sa Bolnicom Trebinje napredovala upravo zahvaljujući Udruženju “Bebe”, najprije u tome što parovi više ne moraju lutati za korisnim informacijama, al i zdravstvo Republike Srpske prati ovu problematiku.

“Mi ćemo naše znanje i iskustvo, kada se radi o dijagnostici i prepoznavanju problema, iskoristiti u ovim pregledima maksimalno, kako bi pacijentima za početak bilo mnogo lakše, kako bi barem izbjegli troškove i napore za one elementarne pretrage”, kazala je ona, napominjuću da su od menadžmenta bolnice dobili uvjeravanja da se radi i na unapređenju dijagnostike.

Broj rođenih beba je, kako kaže, od 2007. godine, kada su uspostavili saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, do danas preko 1.600 novorođenčadi.

Tim “Mediko S” klinike i članice grupacije Pronatal iz Banjaluke su u saradnji sa Udruženjem “Bebe”  održali edukativno predavanje o savremenom pristupu bračnoj neplodnosti za specijaliste i specijalizante iz Bolnice Trebinje, a za petak su planirani konsultativno-specijalistički pregledi za bračne parove sa problemom steriliteta koji se pripremaju za vantjelesnu oplodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije