Društvo

Struka protiv otvaranja javnih kupališta

Struka protiv otvaranja javnih kupališta
Foto: N.N. | Struka protiv otvaranja javnih kupališta

TUZLA - Na području TK danas je zabilježeno novih 38 na koronu pozitivnih osoba, te je broj aktivno zaraženih u ovom kantonu prešao je 400.

Struka konstatno građane upozorava na pridržavanje mjera. U jeku pandemije, sa mjesec zakašnjenja, otvorena su Panonska jezera , a medicinska struka oštro je reagovala na to.

Kajem maja Krizni štab FBiH dozovolio je rad bazena i javnih kupališta uz pridržavanje mjera. Na ulazu u Panonska jezera posjetitelji moraju uraditi dezinfekciju ruku i obuće, a unutra se pridržavati fizičke distance.

Kako kaže menaždment "Pannonice", obavezna je dnevna dezinfekcija plaže i šljunka , kabina, klupa i svih drugih pratećih predmeta i objekata.

"Veliki prostor Panonike od 75.000 metara kvadratnih obezbjeđuje onaj najbitniji uslov, a to je sigurnosna razdaljina, socijalna distanca među gostima. Naravno, smanjili smo kapacitete za dvije trećine za razliku od kapaciteta koji inače jezera imaju", kazao je Maid Porobić, direktor JKP "Pannonica" Tuzla. 

Porobić ističe da je prije otvaranja, poslat plan rada Kantonalnom ministartsvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo te da nije dobio primjedbe.

"Na Panonskom se ljudi možda liječe od stresa, a ne idu da se zaraze. Jednostavno, svi vode računa o tome. I ljudima je potrebno malo odmora nakon svega što nam se dešava", smatra Porobić i naglašava da redari uopšte nemaju intervencija u smislu da upozoravaju kupače jer se oni sami pridržavaju svih mjera, a svaki kupač za sebe ima 20 metara prostora. No, struka smatra da otvaranje jezera nije pametna odluka.

"Otvaranje javnih kupališta da ne spominjem koje je, ide na dušu i na odgovornost njima. Otiđite pa pitajte te ljude šta oni misle o pandemiji. Nemojte svaki put postavljati to pitanje nama zdravstvenim profesionalcima i odgovornost  prebacivati na nas. Šta ja trebam uraditi? Isprazniti jednu bolnicu kao što je Interna klinika  da je obezbjedim za kupače", kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Dnevno prosječno jezera posjeti 1 500 gostiju, a maksimalan broj je  pet hiljada. Svaka dva sata, kupači se putem razglasa upozoravaju na pridržavanje preporučenih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije