Društvo

Studenti u Bihaću drže radionice za djecu migranata

Studenti u Bihaću drže radionice za djecu migranata
Foto: N.N. | Studenti u Bihaću drže radionice za djecu migranata

BIHAĆ - Već puna dva mjeseca studenti Pedagoškog fakulteta iz Bihaća organizuju edukativne radionice za oko 70 djece iz migrantskih porodica uzrasta od šest do 16 godina, koja trenutno borave u prihvatnom centru za migrante u hotelu "Sedra".

Radi se o projektu koji ova visokoškolska ustanova provodi u saradnji s Fondom za otvoreno društvo i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), a u okviru radionica djeca uče jezike, te se upoznaju s kulturom i tradicijom ovih prostora.

Studenti naglašavaju obostranu korist cijelog projekta, jer djeca imaju priliku da se druže i uče, dok oni na ovaj način stiču praktičina iskustva koja će im kasnije koristiti u radu.

"Djeca su stvarno dobro prihvatila ove radionice i sretna su što mogu da se igraju, uče jezike, crtaju ili računaju. Drago nam je što na ovaj način možemo vratiti osmijehe na njihova lica i nastaviti djetinjstvo koje im je prekinuto", kaže student Nihad Maslak.

Također, uskoro se očekuje da u Bihaću zaživi sličan projekat, koji će realizirati učenici Srednje umjetničke škole iz ovog grada, a biće podržan od strane IOM-a. Inače, Ministarstvo obrazovanja USK ranije je najavilo kako će do kraja ove kalendarske godine započeti proces obrazovanja za djecu migranata u tri ovdašnje osnovne škole. Procjenjuje se kako na području Bihaća trenutno boravi oko 3.000 migranata i oko 200 djece uzrasta osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije