Društvo

Studenti u sobama početkom februara

Studenti u sobama početkom februara
Foto: Jelena Đurđević | Studenti u sobama početkom februara

​BANJALUKA - Sanacija prvog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci je završena, a početkom februara, ako budu ispunjeni svi zakonski uslovi kod tehničkog prijema, odnosno dobijanja upotrebne dozvole, počinje useljavanje studenata u sobe.

Rekao je ovo danas nakon obilaska mjesta na kojem su završeni građevinski radovi Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla", i dodao da su pokrenuli proceduru za dobijanje upotrebne dozvole za paviljon, čiji je kapacitet 350 studenata.

"Uputili smo gradu Banjaluka zahtjev za dobijanje te dozvole. Ono što prethodi tome jeste tehnički prijem objekta i tu smo u zakonskom roku od 15 dana da se to završi", istakao je Topić.

Dodao je da su za tehnički prijem potrebni elaborati o izvedenom stanju objekta, protivpožarne saglasnosti, a počelo je i namještanje prostorija.

"Cijena smještaja je ostala ista, odnosno dvokrevetne sobe su 25 KM, a trokrevetne 20 KM", istakao je Topić.

Na pitanje da li će studenti biti oslobođeni još jedan mjesec plaćanja zbog produženja rokova, Topić je rekao da nema potrebe za novim oslobađanjima jer, kako je istakao, nije bio probijen rok duži period, već nekoliko dana.

Obnovljeni paviljon obišao je i Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS. On je izrazio zadovoljstvo što su završeni radovi na ovom mjestu, koje je obišao na početku svog mandata.

"Sada imamo moderan i saniran objekat, koji je spreman da u punom kapacitetu dočeka studente", istakao je Rajčević.

Naglasio je da je ovo dokaz koliko je resorno ministarstvo usmjereno prema pitanjima povećanja studentskog standarda i dodao da su u budžetu za 2019. godinu planirana značajna sredstva za to.

"Pred nama je aktivnost u vezi s izgradnjom studentskog centra u Lukavici i to je ono na šta će Ministarstvo biti fokusirano narednih mjeseci, a nakon toga idemo u rješavanje operativnih pitanja koja se tiču svih studenata", objasnio je Rajčević.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra "Nikola Tesla" Banjaluka, kazao je da je obnova ovog paviljona bitna za studente koji borave u domu jer su uslovi znatno bolji, a cijena će ostati ista.

"Nećemo tražiti oslobađanje od plaćanja i dalje jer rokovi nisu probijeni. Dovoljno je što smo bili oslobođeni u decembru i što ćemo biti oslobođeni u januaru i smatramo da nema potrebe za daljim oslobađanjem", istakao je on.

Nemanja Babić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Banjaluka, najavio je da će sljedeći cilj biti rekonstrukcija trećeg paviljona, kao i obnova nekih fakulteta i organizacionih jedinica u kojima nedostaje prostorija za studente.

Podsjećamo, paviljoni su oštećeni u nevremenu u decembru 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije