Društvo

Studentkinja pismom dobojskom gradonačelniku napravila pometnju na društvenim mrežama

Studentkinja pismom dobojskom gradonačelniku napravila pometnju na društvenim mrežama
Studentkinja pismom dobojskom gradonačelniku napravila pometnju na društvenim mrežama

DOBOJ - Pismom koje je nedavno uputila Obrenu Petroviću, dobojskom gradonačelniku, dvadesetdvogodišnja Mladenka Ostojić, studentkinja fizike, napravila je pravu pometnju na društvenim mrežama, te postala zvijezda portala Dobojski info, na kojem je njeno pismo pročitano više od 20.000 puta.

"Iskreno, nisam očekivala ovoliku pažnju javnosti. Najtužnije od svega je što nisam dobila ono što sam očekivala, a to je odgovor vlasti. Prvo se zapitam da li sam možda previše očekivala, a onda shvatim da je to čovjek koji treba da bude dostupan svojim građanima. To je čovjek koji bi trebalo da se zalaže za njih i za njihovu bolju budućnost. Ali odgovora i dalje nema", navodi Ostojićeva.

Ističe da je pismom htjela privući pažnju gradonačelnika i ukazati mu na probleme sa kojim se susreću studenti iz Doboja jer grad ne prepoznaje potencijal koji imaju mladi ljudi.

"Bila sam učenik generacije Ekonomske škole, danas studiram fiziku i stečena znanja i iskustva prenosim na srednjoškolce širom BiH kroz neformalno obrazovanje. Treba li da napomenem da je moj rad volonterski i da me grad nikada nije prepoznao kao mladu osobu koja ga želi učiniti boljim mjestom", ogorčena je Ostojićeva, a na pitanje šta bi učinila kada bi je Petrović pozvao na razgovor, ima spreman odgovor.

"Tražila bih da grad donese odluku o stipendiranju najmanje 35 studenata koji studiraju van Doboja, po pet stipendija za studente matematike, fizike, elektrotehnike, što je 15 stipendija za studente deficitarnih zanimanja, i još 20 stipendija za studente drugih fakulteta", kaže Ostojićeva.

Dodaje da bi tražila da se ta odluka donese prije izbora i da se pored prosjeka boduje socijalni status i volonterski rad.

"Kao što vidite, ja tačno znam šta želim. Moj cilj nije izvući ličnu korist, već se izboriti za prava svih studenata ovog grada koji studiraju van njega", ističe Ostojićeva.

Njeno pismo, kojim se Petroviću obraća direktno, bez persiranja i uvijanja, izazvalo je lavinu komentara, mahom pozitivnih, ali je bilo i neprimjerenih, koji odražavaju stanje u našem društvu.

"Ponavljam po ko zna koji put da sam ovo pismo samostalno napisala, nisam bila ni pod čijim uticajem, čak ni moji roditelji nisu znali za njega dok nije objavljeno. Nisam član nijedne političke stranke, niti sam naklonjena nekoj od njih, jer smatram da u politici nema ideala, a moj ideal su mladi ljudi", kaže Ostojićeva.

Njene ambicije su da završi fakultet i da se bavi naukom, a pored toga voli i umjetnost.

"A vlastima poručujem da očekujem njihov poziv. Nisam konfliktna osoba, smatram da zajedničkim snagama možemo omogućiti bolje sutra mladima iz Doboja, ali me boli nepravda i zapostavljanje onih koji to nisu zaslužili", kazala je Ostojićeva, koja je zahvalila Dobojlijama koji su podržali njen aktivizam.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije