Društvo

"Šume RS" reagovale na izjave o njihovom poslovanju: "Ne stojimo iza kriminala"

"Šume RS" reagovale na izjave o njihovom poslovanju: "Ne stojimo iza kriminala"
Foto: Ustupljena fotografija | "Šume RS" reagovale na izjave o njihovom poslovanju: "Ne stojimo iza kriminala"
N.N.

BANJALUKA - "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac podržavaju rad svih kontrolnih organa kada su u pitanju kontrole bespravnih aktivnosti u šumarstvu i uvijek im je na raspolaganju, saopšteno je iz ove kompanije.

"Javno preduzeće nikako ne stoji iza pojedinaca koji se bave nezakonitim radnjama bilo kakve vrste. Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nelegalnim aktivnostima u šumarstvu i u javnom preduzeću, ima i mogućnost i da to prijavi", navodi se u reagovanju "Šuma RS" na, kako se ističe, iznošenje netačnih i neprovjerenih informacija i davanje paušalnih ocjena o poslovanju JPŠ "Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, koje su objavljene u medijima, a koje je dao Miladin Stanić šef poslaničkog Kluba SDS u Narodnoj skupštini RS, te zbog nepostojanja interesovanja da se takve informacije provjere.

"Pominjanje preduzeća kojima se prodaje roba mimo cijenovnika Javnog preduzeća, bez tačnih i konkretnih podataka je ništa drugo nego izmišljotina. Javno preduzeće vrši prodaju šumskih drvnih sortimenata (ŠMS) kupcima na osnovu zaključenih ugovora. Svi drvni sortimenti se prodaju po Cjenovniku na koji saglasnost daje Vlada Republike Srpske", ističu iz "Šuma RS".

Navode da su cijene sortimenata povećane polovinom prošle godine za 10 KM po metru kubnom (trupci četinara), te da je krajem godine donosen novi cjenovnik šumskih drvnih sortimenata kojim su povećane cijene svih ŠMS.

"Godišnji prihod Javnog preduzeća iznosi oko 200 miliona konvertibilnih maraka, a kada se taj iznos pomnoži sa 15 godina, dolazimo do iznosa od tri milijarde KM. Da li zaista neko može povjerovati da je nanesena šteta u iznosu petnaestogodišnjeg prihoda javnog preduzeća, te da to niko nije mogao otkriti", pitaju se iz ovog preduzeća, te poručuju da ne mogu da dozvole da pojedinci, radi prikupljanja  jeftinih političkih poena, dovode u zabludu građane Republike Srpske.

"Ukoliko postoji bilo kakva informacija ili analize o neregularnostima,  oni koji ih posjeduju znaju kome treba da se obrate. Javno preduzeće će, ukoliko se ovakva praksa nastavi, biti primorano da traži zaštitu pred nadležnim organima", zaključili su iz "Šuma RS".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije