Društvo

Sumira se stanje nakon nevremena u BiH: Šteta opet milionska

Sumira se stanje nakon nevremena u BiH: Šteta opet milionska
Foto: N.N. | Sumira se stanje nakon nevremena u BiH: Šteta opet milionska

PETROVO, MAGLAJ - Kuće su nam donekle pošteđene, ali su zato stradale bašte, plastenici, pomoćni objekti, putevi, mostovi, požalili su se mještani opštine Petrovo, koju su prošlog vikenda pogodile bujične poplave.

Dimitrije Cvijanović, sedamdesetogodišnjak iz naselja Kaluđerica, u gumenim čizmama gazi kroz blatnjavo dvorište i pokazuje nam plastenik, koji je u potpunosti uništen, kao i zasad jagoda i malina, te uništenu baštu.

"Nanijelo mi je ovdje otpadnog materijala 10-15 kubika, šljunka, pijeska", priča Cvijanović.

Bez bašte je ostala i Mila Stefanović, koja živi nekoliko stotina metara od centra Petrova, zaplavljeni su pomoćni objekti, a najgore je prošla štala, koja je jednim svojim dijelom već u lokalnom potoku.

Osim domaćinstava, štetu od poplava sabiraju i u dva privedna subjekta. U lokalnoj pilani, koja zapošljava 20 radnika, čiste pogon i suše zaplavljene mašine kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju.

Krizni štab opštine Petrovo proglasio je vanredno stanje, a načelnik Ozren Petković ističe da će nadležne komisije izvršiti procjenu štete na terenu, te da se zasad samo može pretpostavljati o kojem iznosu se radi.

"Pocjene mojih saradnika su da je šteta samo na infrastrukturi najmanje pola miliona KM", kazao je Petković za "Nezavisne".

Nakon što je u opštini Maglaj poplavljeno više od 50 kuća i pomoćnih objekata, Štab Civilne zaštite opštine Maglaj proglasio je stanje prirodne nesreće na dijelu teritorije ove opštine, a Anto Maglica, šef Civilne zaštite Maglaj, kazao je da se stanje u ovoj opštini polako vraća u normalu.

"Sve ekipe obilaze teren, radimo, raščišćavamo, tamo gdje treba da vratimo život u normalu", kazao je Maglica i dodao da su se snašli ovaj put jer su imali iskustva iz 2014. godine.

Mirsad Mahmutagić, načelnik Maglaja, strahuje kako bi šteta nastala u ovoj opštini mogla iznosti više miliona KM, ali da će to pokazati izvještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije