Društvo

Sumnjive im diplome profesora matematike

Sumnjive im diplome profesora matematike
Sumnjive im diplome profesora matematike

BANJALUKA, BRČKO - Studenti i pojedini profesori Odsjeka za matematiku i informatiku banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta tražiće da se ispita rad Internacionalnog univerziteta u Brčkom, koji u svom sastavu ima isti studijski program.

Naime, prema informacijama do kojih su došli studenti diplomu profesora matematike i informatike u Brčkom nije teško dobiti, a u javnosti je nedavno odjeknula informacija da je jedan kandidat taj fakultet završio za godinu dana. Iako je diplomirao na DIF-u, toliko mu je trebalo da položi razliku predmeta i dobije zvanje profesora matematike i informatike.

To je izazvalo nezadovoljstvo banjalučkih studenata, koji će Antonu Kasipoviću, ministru prosvjete i kulture RS, ove sedmice uputiti pismo i zamoliti ga da se pozabavi spomenutim slučajem jer su sami studenti i njihovi profesori, kako kažu, nemoćni.

Vladimir Jovanović, šef Odsjeka za matematiku i informatiku na banjalučkom PMF-u, potvrdio je da je u pripremi pismo za Kasipovića, a pita se kako je brčanski Internacionalni univerzitet uopšte mogao da dobije licencu. 

"Broj predmeta koji se tiču matematike je zanemariv i riječ je o predmetima koji se izučavaju samo na višim godinama studija. Nije nam jasno kako je taj studijski program uopšte mogao da bude licenciran kao Odsjek za matematiku i informatiku sa tako malo stručnih predmeta", kazao je Jovanović.

Nije nam jasno kako je taj studijski program uopšte mogao da bude licenciran, kazao Jovanović

Da bi problem bio veći, distrikt uopšte nema inspektora za visoko obrazovanje, a prva visokoškolska ustanova formirana je prije godinu dana.

Esed Kadrić, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, kaže da se čeka izmjena Zakona o inspekcijama, koji će inspektoru za obrazovanje u nadležnost dati i visoko obrazovanje.

"Sada inspektor može kontrolisati jedino rad osnovnih i srednjih škola, a uz izmjene zakona u njegovu nadležnost dolaze i visoke škole", kazao je on, dodavši da, prema njegovim informacijama, Internacionalni univerzitet Brčko uskoro mora podnijeti zahtjev za akreditaciju. Inače, ovaj univerzitet licencu za rad ima od oktobra prošle godine.

Velimir Sotirović, rektor Internacionalnog univerziteta u Brčkom, tvrdi da ne postoji ništa sporno u vezi s radom ove visokoškolske ustanove, kao ni njenog Odsjeka za matematiku i informatiku.

"Licencu za rad je dalo Odjeljenje za obrazovanje distrikta Brčko. Ko uopšte utvrđuje nivo znanja naših i studenata matematike i informatike Univerziteta u Banjaluci? Ne znam da li znate, kada je neko davao saglasnost na taj plan i program valjda je znao na šta daje saglasnost, koji su predmeti i šta se radi. Ostalo je sve priča za malu djecu", kazao je Sotirović, ističući da je doktor matematike i informatike, te autor 176 knjiga. 

Banjalučki studenti su posebno kivni jer tokom četvorogodišnjeg studija na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom studenti matematike i informatike imaju ukupno sedam stručnih matematičkih predmeta.

Jedan se izučava na prvoj, a ostalih šest na četvrtoj godini.

"To je otprilike jednako broju stručnih predmeta koje mi izučavamo na prvoj godini fakulteta", kazao je jedan od studenata PMF-a iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije