Društvo

Šumski požar tinja i širi se, čuju se i detonacije mina

Šumski požar tinja i širi se, čuju se i detonacije mina
Foto: Arhiva/Ilustracija | Šumski požar tinja i širi se, čuju se i detonacije mina

SREBRENICA - Niski šumski požar, koji je izbio prije 10 dana u bjelogoričnoj šumi na nepristupačnom terenu između srebreničkih sela Pribićevac i Bukova Glava, još je aktivan, a gašenje nije moguće zbog mina zaostalih iz rata, rečeno je u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Srebrenici.

Ugroženog stanovništva i objekata nema, a juče ujutro su vatrogasci ugasili vatru koja je krenula prema naselju Učina Bašča.

Požar je zahvatio veliku površinu, nekoliko desetina hektara, ali je pod kontrolom i u jednom dijelu je lokalizovan.

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica kažu da se požar drži pod kontrolom i da vatrogasci danonoćno dežuraju obilazeći požarište i prateći da se ne prenese prema naseljima.

Komandir vatrogasaca Izet Suljanović rekao je da sprečavaju širenje vatre prema naseljima gdje je teren pristupačan i nije miniran.

Vatrogasci zaustavljaju širenje požara na šumskim putevima i potocima, a Suljanović tvrdi da ništa nije ugroženo i da će požar moći da ugase tek kada stigne do pristupačnog terena, koji nije pod minama. Kažu i da vatra tinja i skoro neprimjetno se širi, a povremeno se čuju i detonacije mina, što su potvrdili i mještani obližnjih sela Ljubisavići i Kožlje.

Navode da gori suvo lišće, korov, rastinje, vrzina, šiblje i žile drveća i gust dim se diže iz požarišta, koji je vidljiv i iz sjedišta opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije