Društvo

Šumski požari počeli prije vremena, materijalna šteta velika

Šumski požari počeli prije vremena, materijalna šteta velika
Foto: Zlatan Čekić | Šumski požari počeli prije vremena, materijalna šteta velika

SANSKI MOST - Više šumskih požara evidentirano je na području općine Sanski Most u posljednjih nekoliko dana, i tom prilikom je pričinjena velika materijalna šteta koja se još utvrđuje.

Prema riječima Mehe Talića, predstavnika "Unsko-sanskih šuma", preduzeća koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području ovoga kantona, sezona šumskih požara započela je ove godine ranije nego što je uobičajeno.

"Požar je zabilježen na području planine Mulež, gdje je vatra prvo buknula na jednoj privatnoj parceli pa se potom prenijela na šumsko područje. Također, požari su evidentirani i na prostoru sela Hrustovo, kao i na području Grmeča, na potezu Vitorog - Lisac - Otiš - Suho polje. Na ovom prostoru vatra je zahvatila nisko rastinje, a potom i visoke šume, ali je zahvaljujući nadljudskim naporima gasilaca spriječeno dalje širenje požara", istakao je Talić.

Prema njegovim riječima, u skoro svim slučajevima uzročnik požara je ljudski faktor, a širenju vatre pogoduju za ovo doba godine neuobičajeno toplo vrijeme, suha vegetacija i vjetar.

"Najveći broj požara uzrokuju poljoprivrednici koji vatrom nastoje da unište korov i pripreme parcele za obradu. Vatra izmakne kontroli i širi se sa niskih ka visokim kulturama, tako da svaki put ulažemo velike napore da zaštitimo šume", rekao je Talić.

Iz Lovačkog društva Sana upozoravaju da požari svake godine uništavaju divljač na prostoru kojim gazduju.

Kažu kako najviše stradaju fazani i zečevi, koji koriste nisko rastinje za svoje stanište i da je riječ o vrstama čije se brojno stanje svake godine pokušava povećati.

Iz "Elektrodistribucije BiH" su također upozorili kako su zbog šumskih požara ugroženi njihovi elektroenergetski objekti, te su apelovali na sve koji rukuju vatrom da budu krajnje oprezni. MUP USK je također ovim povodom uputio upozorenje, a iz policije podsjećaju kako su za počinioce požara predviđene oštre sankcije. U nekim slučajevima izazivanje požara se tretira i kao krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije