Društvo

Svaki četvrti autobus ima neispravne kočnice

Svaki četvrti autobus ima neispravne kočnice
Foto: N.N. | Svaki četvrti autobus ima neispravne kočnice

BANJALUKA - Svakom četvrtom kontrolisanom autobusu u Republici Srpskoj su neispravne kočnice, pokazala je nedavna akcija vanrednog tehničkog pregleda ovih vozila.

"Vanrednim tehničkim pregledima od 19. do 31. avgusta izvršena je kontrola tehničke ispravnosti 297 autobusa, a nedostaci su utvrđeni na njih 79. Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, odnosno imalo ga je 71 vozilo", kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Kako ističu, osim kočionog sistema, na 31 vozilu su bili neispravni uređaji za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, dok je sistem za upravljanje bio neispravan na 10 vozila.

"Elementi vješala, osovine i točkovi su bili neispravni na 16 vozila, dok je oprema nedostajala na dva autobusa", navode u Ministarstvu.

Naglasili su da su svi autobusi na kojima su uočeni nedostaci upućeni da ih otklone, te da nakon toga ponove tehnički pregled.

"Ovom akcijom, dodali su u Ministarstvu, koja za cilj ima povećanje bezbjednosti đaka u saobraćaju i koja se tradicionalno sprovodi pred početak školske godine, svi subjekti koji učestvuju u sistemu bezbjednosti saobraćaja pružaju mogućnost prevoznicima da pripreme svoje autobuse, izvrše tehnički pregled i uoče eventualne nedostatke, kako bi ih na vrijeme mogli otkloniti i vršiti bezbjedan javni prevoz", rekli su u Ministarstvu.

Kako su kazali, troškove kontrole tehničke ispravnosti autobusa snosile su stanice za tehnički pregled, a ove godine akciji se odazvalo 58 stanica, a pregled autobusa vršen je u njih 35.

Dodali su da su preglede sproveli Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Privredna komora RS, Asocijacija stanica za tehnički pregled vozila, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez RS.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da je poražavajuće i zabrinjavajuće da se većina neispravnosti odnosila na kočioni sistem.

"Kočioni sistem je vitalni sklop na vozilu koji omogućava da vozilo može da stane i da ne dođe do saobraćajne nezgode. Neki dan smo na sastanku koordinacione grupe razgovarali o preventivnim kontrolama i donijeli zaključke da će se razgovarati sa udruženjima koja imaju veze sa saobraćajem da se nastavi sa sličnim akcijama", istakao je Radović.

Kako je dodao, ranije je procenat neispravnih autobusa bio veći, mada bi, kako kaže, cilj bio da sva vozila koja učestvuju u saobraćaju, pogotovo ona koja prevoze putnike, budu ispravna.

Brojke

  • 31 vozilo imalo neispravne uređaje za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju
  • 10 autobusa nije imalo ispravan sistem za upravljanje
  • 16 vozila posjedovalo neispravne elemente vješala, osovine i točkove
  • 2 autobusa bez opreme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije