Društvo

Svaki dan sve više migranata u USK

Svaki dan sve više migranata u USK
Foto: N.N. | Svaki dan sve više migranata u USK
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Na području Unsko-sanskog kantona trenutno borave 5.502 migranta, posljednje su informacije MUP-a USK.

"Na području Bihaća evidentirana su 4.163 migranta, u Velikoj Kladuši boravi 1.178 ilegalnih stranih državljana, a u hotelu 'Sedra', kod Cazina, smješteno je 140 osoba", podaci su MUP-a USK.

Prema tim podacima, u manje od 20 dana u USK registrovan je 1.241 novi migrant, od čega se u Bihaću broj povećao za 901, a u Velikoj Kladuši za 179.

U informaciji kantonalne policije se ističe da se broj migranata svakodnevno povećava i da se sigurnosna situacija sve više usložnjava.

"Iako je Uprava policije MUP-a USK dosad uspjela održati stabilnu sigurnosnu situaciju, apelujemo na sve institucije nadležne za rješavanje problema migranata, naročito na državne, da se aktivnije uključe i nađu trajno rješenje smještaja migranata izvan urbanih dijelova grada i općina i preuzmu svoje obaveze da bi se održalo povoljno stanje bezbjednosti", navodi se u saopćenju MUP-a USK.

Ističu da nemaju zakonska ovlaštenja da provode politiku nasilnog ograničavanja kretanja niti zabranu ulaska migranata na teritorij USK.

Dodaju da se Zakonom o strancima reguliše prihvat stranaca i njihovo stavljanje pod nadzor te jasno definiše državna nadležnost i organi koji su nosioci takvih radnji, dok ni u jednom slučaju taj zakon ne predviđa da se takve nadležnosti prenose s državnog na niže nivoe vlasti.

"Zakon o strancima i Zakon o azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila, zbog čega se ne može nasilno ograničavati kretanje niti zabraniti njihov ulazak u USK", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da bi se svako strože ograničenje ili kretanje u USK moralo regulisati isključivo promjenama ili dopunama važećih zakonskih propisa.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije