Društvo

Svaki šesti radnik u Srpskoj zloupotrijebio bolovanje

Svaki šesti radnik u Srpskoj zloupotrijebio bolovanje
Foto: Ilustracija | Svaki šesti radnik u Srpskoj zloupotrijebio bolovanje

BANJALUKA - U 24 slučaja od provjerenih 135 zahtjeva utvrđeno je da bolovanja radnika nisu bila u skladu s pravilnikom koji reguliše ovu oblast, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Kako su naveli iz ovog fonda, u ovoj godini im se 70 poslodavaca obratilo sa zahtjevom za provjeru opravdanosti bolovanja, a utvrđene nepravilnosti odnose se, između ostalog, na to da je radnik na bolovanju bio duže nego što predviđa pravilnik ili osiguranici nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja.

Naime, od marta ove godine u primjeni je novi Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad koji je donesen kako bi se unaprijedila ova oblast, uključujući i kontrolu bolovanja.

Pored unapređenja kontrole bolovanja, pravilnikom se nastojalo da se pojednostavi procedura propisivanja bolovanja, posebno za najosjetljivije kategorije društva.

"Jedna od novina ovog pravilnika je ta što je uz raniju mogućnost da poslodavac zatraži provjeru opravdanosti bolovanja, omogućeno i da poslodavac koji sumnja u opravdanost bolovanja Fondu može da podnese zahtjev i za vanrednu ocjenu bolovanja osiguranog lica, odnosno radnika. Na osnovu tog zahtjeva prvostepena komisija za bolovanje poziva osiguranika i sprovodi vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti za rad", navode iz Fonda.

Kako ističu, od početka primjene novog pravilnika, tačnije od 1. marta, ukupno se 27 poslodavaca obratilo Fondu za vanrednu ocjenu bolovanja i to za 38 radnika.

"Od tog broja, za 27 radnika je sprovedena vanredna ocjena bolovanja, dok je za ostale proces ocjene i pozivanja radnika na vanrednu ocjenu u toku i od tog broja čak za njih 16 je utvrđeno da su sposobni za rad i oni su vraćeni na posao. Za 11 radnika je potvrđena ranije data ocjena, odnosno njihovo bolovanje je nastavljeno", navode iz Fonda.

Kako su objasnili, vanredne ocjene bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekada ranije i sada već rade, budući da su imali i takvih zahtjeva za vanredne ocjene od strane pojedinih poslodavaca. Takođe, poslodavci su uz zahtjev dužni navesti razloge ili dostaviti dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano.

Navode da je u prvih šest mjeseci ove godine u prosjeku mjesečno bilo 21.400 slučajeva bolovanja, dok je prošle godine mjesečni prosjek bio oko 21.500 slučajeva.

"Fond nadoknađuje platu za bolovanja koja su duža od 30 dana, a trošak za šest mjeseci ove godine je iznosio 6,5 miliona KM i manji je u odnosu na trošak za isti period prošle godine za 1,1 milion KM ili 14% odsto", navode iz Fonda.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, primjenom novog pravilnika više se kontrolišu doktori nego radnici.

"Primjenom novog pravilnika podiže se ozbiljnost odobravanja bolovanja. Naravno da problema ima i da će ih biti, ali ovo je pokazatelj da se ide u pravom smjeru", rekao je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije