Društvo

Svaki treći vozač izbjegava autoput Banjaluka - Gradiška

Svaki treći vozač izbjegava autoput Banjaluka - Gradiška
Svaki treći vozač izbjegava autoput Banjaluka - Gradiška

BANJALUKA - Na autoputu Banjaluka - Gradiška od početka rada naplatne stanice Jakupovci u prosjeku je za 30 odsto smanjen dnevni protok saobraćaja.

To su nam potvrdili iz preduzeća "Autoputevi RS", iz kojeg kažu da je ovo smanjenje u granicama očekivanog.

"Od 16. marta i zvaničnog puštanja u rad otvorenog sistema naplate putarine na dionici autoputa E661 Gradiška - Banjaluka tom saobraćajnicom dnevno, u prosjeku, prođe između 3.000 i 3.500 vozila", naveli su iz "Autoputeva RS".

Kako ističu iz ovog preduzeća, gledano po kategorijama koje autoput koriste, najbrojnija su vozila iz prve kategorije, odnosno putnički automobili, koji učestvuju sa 90 odsto u ukupnom broju.

Stručnjaci naglašavaju da, kad vozite po autoputu, možete da uštedite znatnu količinu goriva ukoliko ujednačite brzinu na 90 kilometara na sat.

"Istraživanja su pokazala da pri toj brzini trošite preko 20 odsto goriva manje nego pri brzini od 120 kilometara na sat, ili ako je vožnja ispunjena naglim usporavanjem ili ubrzanjem", naglašava Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja.

Jaćimović, koji je i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, naglašava da je na autoputu najniži stepen ugroženosti, a vožnja je bezbjednija, brža i udobnija.

"Kretanje vozilima starom trasom kroz prigradske sredine Trn, Klašnice, te kroz Laktaše pa do Gradiške dovodi do isuviše malog rastojanja od vozila i nepotrebnog usporavanja i ubrzanja, čime se potrošnja goriva povećava do šest odsto. Potrošnja goriva u momentu kretanja vozila s mjesta znatno je veća nego kada se vozilo kreće ujednačenom brzinom", pojašnjava Jaćimović.

Dakle, stručnjaci savjetuju da se koristi autoput, a isto, zasigurno, preporučuju i stanovnici Laktaša, koji su proteklih dana bili svjedoci velikih gužvi u njihovom gradu, baš zato što su neki vozači izbjegavali naplatu putarine.

"Preko dana, od sedam do 10 časova, ulica se ne može preći ni pješke, a o vozilima da ne govorimo. Uzrok je, naravno, to što je počela naplata putarine", naveo je jedan vozač iz Laktaša.

Inače, Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", rekao je ranije da su očekivanja da trenutnim intenzitetom saobraćaja i uz važeći cjenovnik za godinu budu vraćena kompletna uložena sredstva u izgradnju naplatnih kućica, a da bi u naredne dvije godine bila finansijski pokrivena izgradnja preostalih kućica na ostalim pristupnim tačkama na autoputu.

Kada je riječ o cijenama, za automobile putarina košta dvije marke, a za automobile s prikolicom, kombije i manje kamione četiri marke. Za autobuse cijena je šest, a za teške kamione i one s prikolicama 10 maraka.

Pitamo vozače

Da li, putujući u Gradišku, koristite autoput, ili zbog naplate vozite starom gradiškom cestom?

  • Milana Todorović, Banjaluka

Ne putujem često u Gradišku i neće mi biti problem da izdvojim dvije marke. Sa te tačke gledišta se i isplati jer nije isto ići starim putem skoro sat vremena, dok autoputem stignem za oko pola sata. Ali, razumijem i zabrinutost onih koji svakog dana iz Gradiške putuju u Banjaluku na posao.

  • Zoran Šišić, Banjaluka

Svugdje u svijetu je normalno da se plaća putarina na autoputevima, tako da mislim da izdvojiti dvije KM u jednom smjeru nije puno. Još nisam išao prema Gradišci kako su uveli putarinu, ali ni to me neće spriječiti da dam dvije marke, iako su nadležni naplatne kućice loše stacionirali.

  • Dejana Simić, Banjaluka

U svakom slučaju koristiću autoput. Na saobraćajnici kroz Trn su gotovo uvijek velike gužve, tako da vožnja autoputem predstavlja značajno olakšanje za svakog vozača. A i cijena od dvije marke nije velika, i po meni prihvatljiva je za sve koji ovaj pravac ne koriste često.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije