Društvo

Svakodnevni rad na unapređenju poštovanja prava potrošača u Srpskoj

Svakodnevni rad na unapređenju poštovanja prava potrošača u Srpskoj
Foto: N.N. | Svakodnevni rad na unapređenju poštovanja prava potrošača u Srpskoj

BANJALUKA - Inspektorat Republike Srpske preventivnim i korektivnim svakodnevnim radom preduzima aktivnosti na unapređenju poštovanja prava potrošača u Srpskoj, uvažavajući činjenicu da su oni najveća ekonomska grupacija na koju utiče ponašanje privrednih subjekata, odnosno njihovo poštivanje zakona.

"Povodom 15. marta - Svjetskog dana zaštite potrošača, želimo istaći da je ovaj dan samo podsjetnik na činjenicu da inspekcijski organi, u saradnji sa resornim ministarstvima i udruženjima za zaštitu prava potrošača, tokom cijele godine predano rade na sprovođenju zakona, ali i osvješćivanju samih potrošača o njihovim pravima", saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je za prva dva mjeseca ove godine republička tržišna inspekcija izvršila više od 1.000 kontrola.

U ovim kontrolama inspekcija djeluje preventivno, te ukoliko uoči neku nepravilnost koja bi mogla prouzrokovati povredu prava potrošača, nalaže njeno otklanjanje, te na taj način sprečava nastanak povrede prava potrošača i štiti kolektivna prava potrošača, ističe se u saopštenju.

Po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava, Republička tržišna inspekcija je za dva mjeseca ove godine izvršila 36 kontrola, gdje je u 20 slučajeva reklamacija uvažena i riješena na licu mjesta, a četiri su riješene nakon naloženih upravnih mjera.

U šest slučajeva reklamacije nisu bile opravdane, dok je za šest postupak u toku.

U 2020. godini po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava izvršeno je 198 kontrola i u 145 slučajeva utvrđeno da su reklamacije bile opravdane.

Potrošači se u praksi najčešće žale na neprihvatanje reklamacija od trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te usluge od opšteg ekonomskog interesa.

Inspektorat Srpske pozvao je građane da se obrate inspekciji u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena.

"U odnosu na prethodne godine svijest potrošača o njihovim pravima svakim danom raste, a možemo reći da je vidan i napredak u ponašanju trgovaca. Sve češće se susrećemo sa situacijama da se žalbe potrošača rješavaju dogovorom i kompromisom, bez potrebe preduzimanja represivnih i kaznenih mjera inspekcije", navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući radu resornog Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske na zakonskom uređenju brojnih potrošačkih pitanja, radu kontrolnih organa, te udruženjima za zaštitu prava potrošača koja su u Republici Srpskoj izuzetno aktivna i angažovana, ostvareni su značajni pomaci i u svijesti privrednih subjekata o obavezi poštivanja prava potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije