Društvo

Svakom četvrtom djetetu prijećeno na internetu

Svakom četvrtom djetetu prijećeno na internetu
Foto: Ilustracija | Svakom četvrtom djetetu prijećeno na internetu

BEOGRAD - Svako četvrto dijete trpilo je prijetnje na internetu tri ili više puta, saopštila je danas organizacija "Save the children" za Sjeverozapadni Balkan.

Ta organizacija je takođe najavila i da će tokom jula sprovesti kampanju u Srbiji i Bosni i Hercegovini o opasnostima sa kojima se djeca sreću na internetu.

Kako se navodi u saopštenju, svakom četvrtom djetetu objavljena je fotografija na internetu bez pitanja, svako drugo dijete kaže da bi ignorisalo uznemiravanje na internetu, a tek svako treće bi problem prijavilo odraslima.

Podaci pokazuju da gotovo 80 odsto djece mlađe od 13 godina na društvenim mrežama daje lažne podatke o godini i datumu rođenja. 

"Lažno predstavljanje, sajber nasilje, ucjene, prijetnje, krađa ličnih podataka i zloupotrebe djece u svrhu pornografije su problemi sa kojima se najmlađi susreću na internetu svakodnevno", navela je organizacija "Save the children".

Pod haštagom #MislišDaZnaš, u viru kampanje, na društvenim mrežama i u medijima plasiraće se sadržaji namijenjeni informisanju i edukaciji djece i roditelja za bezbjednije korišćenje interneta. 

"Save the children" poziva sve roditelje i djecu da se proidržavaju pravila bezbjednog korištenja interneta, te da više informacija potraže na haštagu #MislišDaZnaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije