Društvo

Sve češće od dijabetesa obolijevaju i djeca

Sve češće od dijabetesa obolijevaju i djeca
Foto: N.N. | Sve češće od dijabetesa obolijevaju i djeca

BANJALUKA - Dijabetes tipa dva, koji se inače pojavljuje kod gojaznih osoba starijih od 40 godina, počinje sve češće da se pojavljuje i kod djece i adolescenata, što je uglavnom uzrokovano gojaznošću.

Istakla je ovo Snježana Popović-Pejičić, internista endokrinolog i predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa RS, povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava pod motom "Dijabetes i porodica", jer je porodica ključna kao podrška.

"Podaci koje imamo s Instituta za javno zdravstvo RS govore da se broj oboljelih u RS kreće od 75.000 do 80.000, jer svi koji su oboljeli nisu prijavljeni u registar, pa podaci nisu precizni. Dijabetološka služba je u RS na visokom nivou. U odnosu na okruženje, stanje u RS je veoma dobro", kaže Popović-Pejičićeva.

Ona je rekla da pacijenti u RS mogu biti zadovoljni uslovima liječenja te da postoji sva potrebna terapija u RS i ne moraju nigdje drugo ići na liječenje.

Popović-Pejičićeva kaže da još postoje problemi s trakicama za mjerenje šećera u RS, jer se njihov broj u posljednje vrijeme nije povećavao, te poručila da bi ih moralo biti više, iako je stanje prosječno u odnosu na region.

Kad je u pitanju ova bolest, ona kaže da je stanovništvu potrebna regulacija gojaznosti, povećanje fizičke aktivnosti, smanjenje stresa te da se vodi računa o zdravoj ishrani.

Dodala je da se u Banjaluci danas u parku "Petar Kočić" organizuju besplatno mjerenje šećera u krvi te razne edukacije.

Ljubiša Sandić, predsjednik Udruženja dijabetičara regije Banjaluka, koji je 45 godina na insulinu, kaže da dijabetes sve više zahvata i mlađu populaciju.

"S ovom bolešću se može živjeti, porodičan sam čovjek, imam dvoje djece, mogu da se bavim sportom i ni u čemu ne treba oskudijevati", rekao je Sandić.

On je istakao da je potrebna pomoć svih institucija i čitavog društva u borbi oboljelih s ovom bolešću, koja se može nazvati tihim ubicom jer uništava organe.

"Osnovni problem su trakice za mjerenje šećera, trebalo bi da ih bude više, jer je potrebno pet do šest mjerenja dnevno", rekao je Sandić.

Benjamin Komarica, iz Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, koji se sa dijabetesom bori već sedam godina, jer je obolio u 12. godini, kaže da sve češće obolijevaju djeca te da je u Kantonu Sarajevo trenutno oko 150 mlađih od 18 godina oboljelo od dijabetesa.

"U ovoj godina je zabilježen porast u odnosu na prošlu, a oboljeli su i mlađi od 10 godina. Razlozi zbog kojih sam obolio u 12. godini nisu poznati, neki kažu od slatkog, neki stresa, vremena i brojnih problema, ali tačan razlog ne znam", kaže Komarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije