Društvo

Sve klinike KCUS-a ostaju bez lijekova?

Sve klinike KCUS-a ostaju bez lijekova?
Sve klinike KCUS-a ostaju bez lijekova?

SARAJEVO, NOVI GRAD - Snabdijevanje pacijenata i bolesnika različitim vrstama lijekova na svim klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je dovedeno u pitanje jer su KCUS-u oborena dva velika tendera za nabavku medikamenata do kraja 2014. godine, saznaju "Nezavisne".

Prema našim saznanjima, ovi tenderi raspisani su kroz čak 293 lota, a iskazana je potreba za kontinuitetom nabavke lijekova za liječenje sistemskih infekcija, te lijekova različitih grupa za potrebe svih klinika KCUS-a. Oba javna natječaja su poništena odlukom Ureda za razmatranje žalbi BiH, koji je usvojio žalbu veledrogerije "Interpromet" iz Novog Grada na "nezakonitu diskriminaciju" i "nepotrebno trošenja javnih sredstava".

Naime, ova farmaceutska kompanija smatra da je ugovorni organ (KCUS) zbog tenderskih uslova izvršio favoriziranje pojedinih ponuđača i istovremeno diskvalificirao druge, što nije nepoznata praksa u aranžmanima sa farmaceutskom industrijom i njihovim lobijima u biznisu u kojem se vrte desetine miliona maraka.

Zoran Smiljanić, direktor marketinga "Interprometa", ističe da je ovim tenderima doveden u pitanje i Zakon o javnim nabavkama BiH.

"Ugovorni organ je na osnovu određivanja načina plaćanja i eliminatornog bodovanja izvršio diskvalifikaciju ponuđača. Također, nije predvidio i avansna plaćanja uz dodatne popuste ili druge vrste plaćanja kojima bi ostvario ukupnu nižu cijenu i time racionalno trošio javna sredstva, što je osnovni cilj javne nabavke", navodi Smiljanić.

On podsjeća da prema Zakonu o javnim nabavkama ugovorni organ nikako ne smije uključiti kriterije "koji su kriteriji za eliminaciju, a ne za ocjenu ponuda". Smiljanić dodaje da ugovorni organ (KCUS) "uopšte nije pokušao postići ukupno nižu cijenu kroz valutu plaćanja, već samo odgoditi plaćanje".

"Ovakvo postupanje suprotno je osnovnom cilju javnih nabavki, a to je racionalno trošenje javnih sredstava", zaključuje Smiljanić.

Na pitanje o opasnosti da KCUS, makar nakratko, ostane bez prijeko potrebnih lijekova, iz ove zdravstvene ustanove nije nam direktno odgovoreno.

"Menadžment KCUS-a svakodnevno čini izuzetno velike napore kako bi bili prevaziđeni postojeći problemi i kako bi pacijenti bili zbrinuti na najbolji mogući način, po principima dobre liječničke prakse", naveli su u odgovoru, uz opširno obrazloženje zašto su poništena ova dva velika tendera.

Iako smo kontaktirali mnoge sagovornike i strane, nažalost nismo uspjeli saznati koja je od velikih farmaceutskih kompanija bila favorizirana u ovom višemilionskom poslu.

Inače, poslovanje KCUS-a je dugi niz godina pod posebnom prizmom, a bivši menadžment je osumnjičen za pronevjere milionskih sredstava. Prema zvaničnim podacima Vlade Kantona Sarajevo, samo u 2012. godini KCUS je napravio gubitak od čak 15,7 miliona KM.

Kremenović: Vlastite odluke ne komentarišemo

Ostoja Kremenović, novi predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi BiH, rekao je u petak da Ured svoje odluke ne komentariše.

"Pojedinosti ne mogu komentarisati, a naša rješenja može komentarisati samo Sud BiH. Osim toga, mi imamo toliko žalbi da detalje zaista ne mogu pamtiti pojedinačno", naveo je Kremenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije