Društvo

Sve manje đaka prvaka u Srpskoj

Sve manje đaka prvaka u Srpskoj
Foto: N.N. | Sve manje đaka prvaka u Srpskoj

BANJALUKA, TREBINJE - U prvi razred osnovne škole u Republici Srpskoj ove godine upisana su, prema dosadašnjim podacima, 173 učenika manje nego lani, što znači da će, ako se uzme da prosječno u razredu bude 25 učenika, u školskim klupama u septembru biti sedam razreda manje.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za "Nezavisne novine" su potvrdili da je upis učenika u prvi razred osnovne škole u školskoj 2021/2022. godini realizovan u svim školama tokom aprila i maja.

Prema podacima koje su resornom ministarstvu dostavile škole, upisano je, dakle, 8.949 učenika, ali taj broj ne mora biti konačan.

"Imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, očekujemo da će do početka školske 2021/2022. godine taj broj biti veći", kažu iz Ministarstva.

Dodaju da je najviše đaka prvaka upisano u Banjaluci - 1.896, slijede Bijeljina 809, Doboj 494, Prijedor 477 i Gradiška 376 učenika.

"Najmanje đake upisano je u Kalinoviku - tri, te Jezeru, Driniću i Trnovu po sedam", ističu iz resornog ministarstva.

Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, kazala je za "Nezavisne novine" da je posljednjih godina vidljivo da je smanjen broj učenika u školama.

"Očigledno je da je najveći problem pronatalna politika, jer se manje djeca rađa pa samim tim i manje je učenika u školama svake godine", kazala je Mijićeva.

Dodaje da, barem što se tiče njihove regije, ne mogu reći da je učenika manje zbog iseljavanja porodica.

"Mi imamo nekih sporadičnih slučajeva da porodice napuste našu regiju, ali to nije u velikom obimu", kazala je Mijićeva.

Milorad Nadaždin, direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški", koji je i predsjednik Aktkiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kazao je da je od naredne školske godine, barem što se tiče Trebinja, upisan veći broj prvačića.

"Prošle godine bilo je upisano 225 učenika, a ove bi u klupe trebalo da sjedne oko 275 prvaka, što je u zadnjih pet godina najveći broj upisanih đaka barem što se tiče Trebinja", kazao je Nadaždin za "Nezavisne novine".

Dodao je da su zadovoljni činjenicom da će u narednoj školskoj godini u Trebinju biti formirano najmanje dva do tri odjeljenja učenika prvih razreda više nego prošle školske godine. Ističe da se, što se tiče ostalih lokalnih zajednica koje pripadaju njihovoj regiji, bilježi manji broj upisanih đaka.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina.

"Na zahtjev roditelja u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu", naglašavaju iz ovog ministarstva. U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

"U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu", rekli su iz resornog ministarstva.

Besplatni udžbenici

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijediće besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, za učenike pobjednike republičkih takmičenja i za treće i svako naredno dijete iz porodica s troje i više djece, koje nisu socijalno ugrožene ili u stanju socijalne potrebe, odnosno nisu korisnici usluga centara za socijalni rad.

Budžetom za 2021. godinu za ove namjene planirana su tri miliona KM, što je za više od dva miliona KM više od budžeta za 2019. godinu.

Broj đaka prvaka po školskim godinama

- 2021/2022. 8.949

- 2020/2021. 9.122

- 2019/2020. 9.293

2018/2019. 9.731

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije