Društvo

Sve manje interesovanje za rad u policiji

Sve manje interesovanje za rad u policiji
Foto: Zlatan Čekić | Sve manje interesovanje za rad u policiji

BIHAĆ - Demografsko pražnjenje Unsko-sanskog kantona proizvodi probleme u funkcionisanju brojnih ustanova i institucija, pa se s tim problemima susreću i u policiji USK, s obzirom na to da sve veći broj policijskih službenika napušta posao i odlazi na rad u inostranstvo.

S druge strane, prema riječima Muje Koričića, komesara policije, sve manji broj kandidata se prijavljuje na konkurse za popunu radnih mjesta.

"Prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta, nama sada nedostaje 167 službenika. Trenutno imamo 70 kandidata koje šaljemo na školovanje u Policijsku akademiju u Sarajevo i već imamo situaciju da su dva kandidata odustala. Sigurno je da će ih biti još, a treba istaći kako ćemo ih tek za dvije godine moći angaživati u radni odnos", kaže Koričić.

Kao ilustraciju koliko se smanjilo interesovanje za posao u policiji, navodi primjer kako se 2014. godine  za prijem 30 policajaca prijavilo čak 937 kandidata.

"Ono što zabrinjava jeste i odlazak policijskih službenika iz redovnog sastava uposlenih starosne dobi do 30 godina. Za prvih osam mjeseci ove godine mi smo raskinuli 25 ugovora o radu. Od toga je pet na zahtjev policijskih službenika koji su prije dvije ili tri godine završili policijsku akademiju i počeli raditi", dodaje Koričić.

Dodaje kako je ovakav trend izražen i pored toga što se posljednjih godina značajno poboljšao ekonomski status zaposlenih u policijskim organima, kao i uslovi rada.

Prema njegovim riječima, s ovim problemom suočavaju se svi gradovi i općine u ovome kantonu, a nova zapošljavanja biće neophodna s obzirom na to da će do 2025. godine značajan broj policijskih službenika otići u penziju. Problemi s nedovoljnim brojem policajaca posebno su bili izraženi tokom migrantske krize koja je trajala nekoliko godina u ovome kantonu, te tokom pandemije virusa korona kada je među zaraženima bio i veliki broj policijskih službenika.

Međutim, i pored ovakve situacije, bezbjednosna situacija na području Unsko-sanskog kantona je stabilna i pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije