Društvo

Sve manje medicinara, ali i pacijenata u dobojskom Domu zdravlja

Sve manje medicinara, ali i pacijenata u dobojskom Domu zdravlja
Foto: NN | Dom zdravlja Doboj

DOBOJ - Dom zdravlja u Doboju napuštaju ne samo radnici, nego i pacijenti, pa je ova zdravstvena ustanova u posljednjih pet godina ostala bez 10.000 korisnika, ali je broj pruženih usluga ostao isti.

"To govori o tome da je samo zdraviji deo populacije otišao iz naše javne zdravstvene ustanove, a da su bolesni ljudi, oni koji stvaraju troškove, ostali", kaže dr Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja.

Dobojlije sve češće, kako nam kažu, zdravstvene usluge traže u privatnim ambulantama.

"Doboj je možda grad koji ima najviše izdatih dozvola ministarstva za otvaranje privatnih timova porodične medicine i sve bi to bilo u redu da su te privatne zdravstvene ustanove otvorene i u ruralnim područjima. One su sve otvorene u dijelovima grada gdje je visoka koncentracija stanovništva", rekao je Dejan Milanović, predsjednik Sindikata Doma zdravlja.

U prošloj godini je ovu ustanovu napustilo 46 radnika, dio je prešao u Dom zdravlja u Stanarima, dio njih se "uhljebio" u privatnim ordinacijama, ali većina ih je posao potražila u inostranstvu.

Trpe oni koji ostaju, najviše Služba hitne pomoći, gdje je sve manje slobodnih dana.

"Ljekari odlaze, njih će biti jako teško nadomjestiti, naročito specijaliste i supspecijaliste. A sestre koje ulaze u zdravstvene ustanove pitanje je koliko će biti stručne jer velika je razlika između nekog ko završi četiri godine redovnog školovanja i nekog ko za godinu dana stekne status medicinske sestre, položi državni ispit i ispunjava sve uslove za konkurs za posao", smatra Milanović, te upozorava da je u toku hiperprodukcija medicinskih sestara.

I pored osipanja kadra i korisnika usluga u Domu zdravlja se najviše žale na sredstva koja im sljeduju na osnovu ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, koja su im, kažu, nedovoljna za normalan rad.

"Mi još u ovom trenutku ne znamo kolika ćemo sredstva dobiti od Fonda, a trebalo bi da planiramo rad. Mi smo svesni da ne možemo da obezbedimo taj (dovoljan) novac s obzirom na to da smo mi imali 2016. ugovor koji je bio na nivou 8,3 miliona KM, za prošlu godinu smo dobili 7,1 milion KM", navodi dr Nikolić.

On ističe da su prošle godine pružili duplo više usluga nego što im je plaćeno, a zbog svega toga će, kaže, ove  morati da izađu na tržište i pružanjem dodatnih usluga pokušati da obezbijede nedostajuća sredstva.

O kakvim uslugama se radi, Nikolić nije rekao. O tome će, kaže, razgovarati kada počnu da ih rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije