Društvo

Sve spremno za zimsko održavanje puteva

Sve spremno za zimsko održavanje puteva
Foto: Nataša Tadić | Sve spremno za zimsko održavanje puteva

TUZLA - Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla danas je obavijestila Vladu TK da su izvršene sve pripreme za zimsko održavanje cesta na teritoriji ovog kantona.

Sve opštine i gradovi u skladu sa svojim nadležnostima pripremili su mjere održavanja cesta.

Zimsko održavanje puteva je u nadležnosti gradova i općina, odnosno gradske ulice, lokalni i drugi nekategorisani putevi. Izvršena je priprema svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u mjesnim zajednicama, kao i svih drugih subjekata u gradovima i općinama, koji raspolažu odgovarajućom mehanizacijom za zimsko održavanje puteva.

"Većinu tih poslova u opštinama i gradovima će obavljati javna komunalna preduzeća sa resursima kojima raspolažu. Opština Kladanj ima potpisan ugovor sa tri privatne kompanije jer su oni u planinskom području i očekuje se više usluga", pojasnio je Mirza Džinović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Javna ustanova Direkcija regionalnih cesta TK ima potpisane okvirne ugovore sa firmama koje su ponudile najpovoljnije uslove za izvođenje radova na zimskom održavanju svih regionalnih puteva u ovom kantonu.

Javno preduzeće "Ceste Federacije BiH" je potpisalo ugovore sa tri firme koje imaju mehanizaciju i sredstva i koje će održavati ceste koje su u njihovoj nadležnosti, odnosno magistralne puteve.

U slučaju izuzetno obilnih snježnih padavina, kada redovne snage nisu u stanju održavati normalnu prohodnost lokalnih puteva, gradskih ulica, te regionalnih i magistralnih puteva i kada prijeti opasnost od ozbiljnog ugrožavanja normalnog odvijanja saobraćaja i ugrožavanja normalnog rada institucija od značaja za život i rad građana, na ugroženom području će biti proglašeno stanje prirodne nesreće usljed snježnih padavina.

"Ne očekuju se neki veći i značajni problemi. Ukoliko se desi da intenzitet padavina bude znatno veći od planiranog i uobičajenog, proglašenje stanja prirodne nesreće gdje to bude i ukoliko bude radit će se u skladu sa zakonskim propisima te će se angažovati dodatna tehnička i materijalna sredstva", rekao je Džinović. U takvoj situaciji gradski i opštinski štabovi civilne zaštite će mobilizirati sve raspoložive ljudske i materijalne snage koje će biti angažovane na uklanjanju snijega sa važnijih saobraćajnica i drugih lokacija od značaja za normalno odvijanje rada i života građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije