Društvo

Sve više građana traži pomoć zbog ovisnosti od alkohola

Sve više građana traži pomoć zbog ovisnosti od alkohola
Foto: Ilustracija | Sve više građana traži pomoć zbog ovisnosti od alkohola

BANJALUKA, TUZLA - Sve je više građana koji traže pomoć u liječenju od alkoholizma, potvrđuju stručnjaci.

Grupe onih koje žele da se riješe ovog poroka bi trebale imati od osam do 10 članova, ali ih je, silom prilika, znatno više, što svjedoči i primjer iz Banjaluke, gdje ih je nekad čak i do 25.

TRETMAN:

Nera Zivlak - Radulović, predsjednica i terapijski rukovodilac Kluba liječenih alkoholičara Banjaluka, kaže da savremeno liječenje alkoholizma traje od tri do pet godina.

"Ovaj koncept liječenja podrazumjeva različite institucije i programe kroz  koje alkoholičar prolazi sa svojom  porodicom na putu sticanja samokontrole i  samopouzdanja - od ljekara opšte prakse, savjetovališta dispanzera, bolnice, do kluba. Liječenje treba početi što prije", napominje Zivlak - Radulovićeva.

Ona dodaje kako postoji potreba za širenjem ovakvih aktivnosti u svakom gradu u Republici Srpskoj, gdje trenutno postoji samo njihov klub.

Kroz njihov rad, i višegodišnje iskustvo kolega iz regiona, primjetna je potreba za širenjem ovakvih klubova, a najveći dio pacijenata su, kako nam tvrdi Zivlak - Radulovićeva, srednje životne dobi - od 30 do 60 godina.

U Klubu su, međutim,  imali i zavisnika od alkohola od 18 godina pa do 70.

Ona dodaje i da nakon završetka programa nemaju pravo da kontrolišu pacijente, ali oni često osjete potrebu da se i kasnije povremeno jave i da dođu u Klub, gdje su uvijek dobrodošli.

OKUPLJANJE:

Iz Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama iz Tuzle kažu da bivše ovisnike pokušavaju okupiti u klub bivših ovisnika.

"Pokušavamo da skupimo ljude koji su izašli konstantnim susretima, i razgovorima i dijeljenjem sudbine koja ih čeka kad izađu, jer jako teško se snalaze kad izađu iz centra, egzistencijalno. Do sad su nam se ti ljudi javljali, imali smo kontakt i sa njihovim porodicama, i tako potvrđivali njihovu apstinenciju van centra", rekli su za "Nezavisne" iz Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama iz Tuzle.

A upravo su porodice osnov svega, što za "Nezavisne" potvrđuje i Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske.

"Čak i ako zabranimo nekom konzumaciju alkohola u ugostiteljskim objektima, to ga neće spriječiti da ode u trgovinu, kupi pivo i pije u parku. Porodica je osnov svega, mi moramo dati našoj djeci normalan primjer ponašanja jer porodični odgoj je najvažniji", rekao je Tatić za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije