Društvo

Sve više zainteresovanih za učenje znakovnog jezika

Sve više zainteresovanih za učenje znakovnog jezika
Foto: N.N. | Sve više zainteresovanih za učenje znakovnog jezika

BIHAĆ - Udruženje gluhih i nagluhih osoba iz grada Bihaća uspješno je privelo kraju sedmi tečaj edukacije za učenje znakovnog jezika, te je organiziralo podjelu 14 certifikata osobama koje su ga uspješno okončale.

U ovome udruženju kažu kako ne odustaju od ideje da se što više ljudi osposobi za ovu vrstu komunikacije, te da kontinuirano provode kurseve i edukacije za sve koji su zainteresovani da savladaju znakovni jezik.

Zbog pandemije virusa korona, kako ističu, polaznici su bili razvrstani u više grupa te su tako ispoštovane važeće higijensko-epidemiološke mjere. Raduje ih što je veliki broj osoba iz različitih socijalnih grupa zainteresovan za ovaj vid komunikacije.

"Mi već treću godinu držimo kurseve iz znakovnog jezika, od prvog do petog stepena, i svaki od njih traje najmanje dva mjeseca. Ciljamo na institucije čiji uposlenici dolaze najčešće u kontakt sa građanstvom. Voljeli bismo da držimo kurseve u kontinuitetu, ali to opet zavisi od finansija. Imali smo odličnu saradnju s Kantonalnom bolnicom u Bihaću iz koje je nekoliko medicinskih sestara naučilo znakovni jezik. Nama je zaista na nivou Federacije BiH potreban zakon o upotrebi znakovnog jezika", istakao je sekretar pomenutog udruženja Damir Srabović.

U ovome udruženju kažu kako upotreba znakovnog jezika u našem društvu još nije zaživjela, iako je takav zakon donesen na državnom nivou, kao i u mnogim kantonima.

Gluhe osobe i dalje moraju, primjera radi, u pratnji druge osobe ići kod ljekara, a ukoliko nemaju pratnju, ostavljeni su na milost i nemilost drugih.

Pomenuti projekat edukacije finansiran je sredstvima dobijenim od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a novac je osiguran iz prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u protekloj godini.

"Nadamo se da će ponukani ovim pozitivnim primjerom i drugi učiniti više da olakšaju život osobama sa invaliditetom", navode iz pomenutog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije