Društvo

Pratite nas na Google news

Sve više žena želi porod bez bola

Sve više žena želi porod bez bola
Foto: N.N. | Sve više žena želi porod bez bola
Anja Matarugić

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je sve veći broj žena koje žele da rode dijete bez bolova korištenjem usluge epiduralne anestezije prilikom poroda.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS rekli su da su 2019. godine 434 porodilje koristile uslugu epiduralne anestezije prilikom porođaja.

Dodaju da je taj broj 2018. godine bio nešto manji, pa se tako pretprošle godine na ovaj vid anestezije odlučila 391 žena.

"Epiduralna anestezija u porođaju primjenjuje se od 2011. godine u našoj ustanovi na zahtjev porodilje i cijena ove usluge iznosi 150 KM", objasnili su u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Istakli su da pacijentkinje sve manje imaju strah od epiduralne anestezije te da su jako zainteresovane za korištenje modernijih pristupa porođaju, jer im olakšavaju cijeli proces rađanja.

Epiduralna anestezija je vrsta regionalne anestezije kojom se blokira osjećaj bola, a sprovodi je anesteziolog u saradnji s ginekologom.

Anestetik se ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba kada porođaj počne. Desetak minuta nakon što anestezija počne da djeluje trudnica ne osjeća bolove, ali ostaje svjesna sve vrijeme.

Kombinacijom anestetika se blokiraju nervni završeci, a analgetici smanjuju bol u kičmenoj moždini.

Suzana Serdar, majka dvoje djece, kaže da je prilikom drugog poroda željela da se porodi s epiduralnom anestezijom, jer je htjela da izbjegne bolove i kćerku dočeka smirenije.

"Nisam imala neki poseban razlog zašto sam se odlučila za epiduralnu anesteziju, jer mi je i prvi porod bio gotovo bezbolan i jako brz. Prilikom drugog poroda sam ipak željela da potpuno uživam u rođenju kćerke, te da je smirenija donesem na svijet", rekla je Serdareva.

Dodala je da se za epiduralnu anesteziju prije svega odlučila i jer je htjela da izbjegne postporođajne bolove.

"Željela sam da ublažim bolove poslije poroda i da mi oporavak bude što brži i lakši. Kada primiš ovu anesteziju ne iscrpiš se prilikom kontrakcija toliko, a anestezija traje i kada se porod završi pa imaš dovoljno snage za sve što onda slijedi", objasnila je ova mlada majka.

Istakla je da je kćerkicu ipak dočekala bez anestezije jer je porod počeo ranije od predviđenog.

"Mala gospođica nije htjela da čeka anesteziologa, ali porod je prošao u najboljem redu i sve je bilo gotovo za desetak minuta", s osmijehom zaključuje Serdareva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije