Društvo

Sve više žena želi porod bez bola

Sve više žena želi porod bez bola
Foto: N.N. | Sve više žena želi porod bez bola

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je sve veći broj žena koje žele da rode dijete bez bolova korištenjem usluge epiduralne anestezije prilikom poroda.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS rekli su da su 2019. godine 434 porodilje koristile uslugu epiduralne anestezije prilikom porođaja.

Dodaju da je taj broj 2018. godine bio nešto manji, pa se tako pretprošle godine na ovaj vid anestezije odlučila 391 žena.

"Epiduralna anestezija u porođaju primjenjuje se od 2011. godine u našoj ustanovi na zahtjev porodilje i cijena ove usluge iznosi 150 KM", objasnili su u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Istakli su da pacijentkinje sve manje imaju strah od epiduralne anestezije te da su jako zainteresovane za korištenje modernijih pristupa porođaju, jer im olakšavaju cijeli proces rađanja.

Epiduralna anestezija je vrsta regionalne anestezije kojom se blokira osjećaj bola, a sprovodi je anesteziolog u saradnji s ginekologom.

Anestetik se ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba kada porođaj počne. Desetak minuta nakon što anestezija počne da djeluje trudnica ne osjeća bolove, ali ostaje svjesna sve vrijeme.

Kombinacijom anestetika se blokiraju nervni završeci, a analgetici smanjuju bol u kičmenoj moždini.

Suzana Serdar, majka dvoje djece, kaže da je prilikom drugog poroda željela da se porodi s epiduralnom anestezijom, jer je htjela da izbjegne bolove i kćerku dočeka smirenije.

"Nisam imala neki poseban razlog zašto sam se odlučila za epiduralnu anesteziju, jer mi je i prvi porod bio gotovo bezbolan i jako brz. Prilikom drugog poroda sam ipak željela da potpuno uživam u rođenju kćerke, te da je smirenija donesem na svijet", rekla je Serdareva.

Dodala je da se za epiduralnu anesteziju prije svega odlučila i jer je htjela da izbjegne postporođajne bolove.

"Željela sam da ublažim bolove poslije poroda i da mi oporavak bude što brži i lakši. Kada primiš ovu anesteziju ne iscrpiš se prilikom kontrakcija toliko, a anestezija traje i kada se porod završi pa imaš dovoljno snage za sve što onda slijedi", objasnila je ova mlada majka.

Istakla je da je kćerkicu ipak dočekala bez anestezije jer je porod počeo ranije od predviđenog.

"Mala gospođica nije htjela da čeka anesteziologa, ali porod je prošao u najboljem redu i sve je bilo gotovo za desetak minuta", s osmijehom zaključuje Serdareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije