Društvo

Svečano otvorena "Musala 2021"

Svečano otvorena "Musala 2021"
Foto: N.N. | Svečano otvorena "Musala 2021"

SANSKI MOST - Ovogodišnja kulturno-vjerska manifestacija "Musala 2021" svečano je otvorena danas na lokalitetu istoimenog kulturno-istorijskog spomenika u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta.

Manifestacija će se odvijati u periodu do 30. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog, kulturnog i sportskog karaktera.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza Žerić, istakao je kako se radi o manifestaciji kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore i za muslimane u Bosni i Hercegovini ima ogroman značaj.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović kaže kako je manifestacija značajna za lokalnu zajednicu i predstavlja uvod u brojna dešavanja koja će se organizirati u naredna dva mjeseca u gradu na devet rijeka.

U narednim danima, u okviru manifestacije održavaće se promocije knjiga, koncerti islamske duhovne muzike, kulturni i sportski sadržaji. Centralni događaj i ove godine biće klanjanje džuma namaza na lokalitetu ovog kulturno-istorijskog spomenika, a najavljeno je kako će taj vjerski obred predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno-istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a sem toga danas je jedina aktivna musala na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije