Društvo

Svečano otvorena bolnica u Nevesinju

Svečano otvorena bolnica u Nevesinju
Svečano otvorena bolnica u Nevesinju

NEVESINJE - Predsjednik RS Milorad Dodik prisustvovao je danas svečanom otvaranju bolnice u Nevesinju, jedne od najsavremenijih ove namjene u regionu - zadužbine velikog humaniste Mihajla Labala, za čiji je završetak Vlada RS obezbijedila četiri i po miliona maraka.

Dodik je pred nekoliko hiljada okupljenih građana istakao da uloženi napori imaju smisla, razloga, potrebu i cilj - da narodu Nevesinja i Hercegovine obezbijedi adekvatnu, vrhunsku medicinsku uslugu i da ova opština ima čime da se ponosi.

"Ovim smo pokazali da imamo sposobnost da možemo da gradimo, da osvajamo neosvojivo i da zajedno možemo napraviti najbolje moguće", istakao je Dodik i napomenuo da su značajne donacije Mihajla Labala, Vlade Srpske i Fonda zdravstva, opštine i drugih donatora.

On je posebnu zahvalnost uputio Njegovom preosveštenstvu vladiki zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju, te eminentnom ljekaru Predragu Pešku koji je prepoznao potencijal bolnice, vjerujući da to može da bude vrhunska zdravstvena ustanova i da će on kao ljekar svjetskog glasa okupiti slične autoritete da bi mogli slavu ove ustanove pronijeti širom svijeta.

Dodik je istakao da će, zbog svega što je učinio za ovu bolnicu, njome upravljati doktor Peško, jer je uz svoj narod uvijek u teškim vremenima.

"Drago mi je što smo u relativno kratkom roku uspjeli da nabavimo najbolju opremu i da završimo ovaj objekat koji je isključivo dokaz naše sposobnosti da zajedno radeći možemo da napravimo vrhunska djela", istakao je Dodik, napominjući da se sa ovakvom bolnicom nigdje u svijetu ne bi osramotili.

Prema njegovim riječima, kada čovjek ima zdravlje onda ga baš ne čuva, a kada ga izgubi onda bi sve dao da ponovo bude zdrav.

Predsjednik Dodik je posthumno odlikovao Mihajla Labala medaljom zasluga za narod za poseban doprinos u doniranju sredstava za izgradnju bolnice u Nevesinju i vjerskih objekata, pružanju humanitarne pomoći u ratnom periodu i stipendiranju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

U ime porodice medalju je primio Jovan Labalo, koji je ukazao na životni put i veliku Mihajlovu želju da pomogne svojim Nevesinjcima i Hercegovcima, napominjući da je posebno želio da to bude bolnice i to ne mala već savremena gdje će se njegovi zemljaci liječiti i biti što zdraviji i da to bude bolnica za budućnost.

Direktor Bolnice Velibor Milivojević istakao je da su stanovnici Nevesinja dugo čekali ovaj dan da se ispuni velika želja dobrotvora Labala i da se otvori bolnica, koja je završena "uz veliko pregalaštvo predsjednika Dodika, Vlade Republike Srpske, opštine Nevesinje, menadžmenta, radnika i volontera nevesinjskih zdravstvenih ustanova, brojnih donatora i prijatelja".

On je podsjetio da će nova bolnica u Nevesinju sa 51 krevetom i površine 3.600 metara kvadratnih, zahvaljujući savremenoj medicinskoj opremi, biti specijalizovana za hirurgiju, dijagnostiku i najkomplikovanije operativne zahvate.

Milivojević je podsjetio da je gradnja objekta počela 2001, da je sredstva za ovaj projekat obezbijedila Fondacija "Mihajlo Labalo", ali da je poslije smrti Labala 2007. bio doveden u pitanje završetak objekta, jer su nedostajala znatna sredstva.

"Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je podržao ideju da se u Nevesinju izgradi takav zdravstveni centar, te entuzijazmu i angažovanju doktora Predraga Peška i zalaganjima vladike Grigorija", rekao je Milivojević.

On je napomenuo da je, prema procjenama, veliki ktitor Mihajlo Labalo i dobrotvorni fond koji je osnovao u izgradnju uložio oko 7,5 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske je za nabavku nemedicinske i nedostajuće medicinske opreme izdvojila 2,5 miliona maraka, dok su Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja Republike Srpske finansirali nabavku opreme vrijedne dva miliona maraka.

"Elektroprivreda Republike Srpske" je iz ostvarene dobiti za bolnicu izdvojila 500.000 maraka, a opština Nevesinje je uradila prisupne puteve za šta je izdvojeno 160.000 KM.

Na donatorskoj večeri koju su prije nekoliko dana organizovali nevesinjski privatni preduzetnici prikupljeno je oko 30.000 KM, koje će biti iskorištene za nabavku posteljine, uniformi za zaposlene, kuhinjskog posuđa i drugog potrošnog materijala koji nije obuhvaćen tenderom za medicinsku i nemedicinsku opremu.

Predsjednik Dodik položio je cvijeće na grob Mihajla Labala kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog, a povodom otvaranja bolnice pripremljen je i prigodan kulturno-zabavni program.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Nevesinja i Hercegovine, opštine, narodni poslanici Ilija Tamindžija i Radovan Vukoje, te mnoge ugledne zvanice.

Bogdanić: Hercegovina dobila najmoderniju bolnicu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da su Nevesinje i cijela Hercegovina danas dobili najmoderniju bolnicu koja će biti prepoznatljiva ne samo u Srpskoj već i u širem okruženju.

"Ova bolnica ne samo što je najljepša po svom grandioznom izgledu već je opremljena najsavremenijom opremom, u kojoj će pacijenti dobiti kvalitetno liječenje, a moći će i da obave i dijagnostičke procedure", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije