Društvo

Pratite nas na Google news

Svečanom akademijom "Glas Srpske" proslavio veliki jubilej: 75 godina čuvar istine

Svečanom akademijom "Glas Srpske" proslavio veliki jubilej: 75 godina čuvar istine
Foto: Vladimir Stojaković | Svečanom akademijom "Glas Srpske" proslavio veliki jubilej: 75 godina čuvar istine
N.N.

BANJALUKA - Svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci večeras je proslavljeno 75 godina postojanja "Glasa Srpske" - najstarijeg dnevnog lista u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 75. godišnjice "Glasa Srpske" Nebojša Radmanović podsjetio je na vrijeme u kojem je "Glas" nastao i na one koji su ga pokrenuli, ocjenjujući ih kao posebne ljude i individue.

"U to vrijeme antifašističke borbe, kada se stvarala antifašistička vizija društva, ‘Glas’ je odigrao posebnu ulogu. U stvaranju društva na temeljima antifašizma nastavio je svih 75 godina”, istakao je Radmanović.

Podsjetio je na činjenicu da je "Glas" hroničar Banjaluke, Krajine i Republike Srpske, bio i ostao rasadnik kadrova, počev od onih koji su ga osnovali, do onih koji danas obavljaju važne funkcije u Srpskoj.

Direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović podsjetio je da je "Glas" od osnivanja ratne 1943. godine do danas bio i ostao riječ i slika jednog naroda.

"U univerzumu brzih, elektronskih medija neki su mislili da će pisani mediji izgubiti boj i biti osuđeni na lagano umiranje i neizbježan kraj. Nije tako. Misao pretočena u tintu na bijelom papiru će živjeti. ‘Glas’ danas ima 120 stalno zaposlenih radnika i 25 spoljnih saradnika, a osim savremene redakcije i široke dopisničke mreže, posjeduje i sopstvenu štampariju", istakao je Dmitrašinović.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je ovo jubilej velikog lista, narodnog, koji je ostao zapažen kroz sve godine postojanja.

"'Glas Srpske' je u različitim društvenim okolnostima bio osnovno informativno glasilo mnogih ljudi na ovim prostorima i iznad svega patriotski medij kojem je istina i istinitost događaja bez strastvenog navijanja bila suština djelovanja sve ovo vrijeme“, istakao je Dodik.

Koliko je teško nositi breme napunjeno sa 75 godina slave, uspjeha, odricanja, požrtvovanja i istinske ljubavi prema "Glasu" koje su u njega utkale generacije novinara, urednika, lektora, dizajnera i svih onih koji su za sedam i po decenija doprinijeli stvaranju "Glasa" najbolje znaju oni koji danas, rukovodeći se pravilima novinarske profesije, ispisuju nove novinske retke.

Glavna i odgovorna urednica "Glasa" Borjana Radmanović-Petrović istakla je da novinari i svi zaposleni u "Glasu" posebnu odgovornost imaju pred vlastitom istorijom i onima koji su osnovali "Glas" i doveli ga do stanice sa koje se nazire kapija vijeka postojanja.

"Vrijednosti koje mi baštinimo su istina, činjenice i odgovornost. Tako smo počeli, takvi jesmo i takvi ćemo ostati dok ‘Glas’ bude dočekivao jutro na kioscima", rekla je Radmanović-Petrović. 

Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne ugledne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Srpske, koje su uživale i u vrhunskom zabavnom programu.

Na prostoru gdje ni države ne potraju pola vijeka "Glas Srpske" je ostao i opstao sedam i po decenija. Prije 75 godina u selu Župica nadomak Drvara u jeku Drugog svjetskog rata okupila se grupa vrsnih intelektualaca čija se imena i danas sa ponosom izgovaraju. Skender Kulenović, Đuro Pucar, Rada Vranješević, Vilko Vinterhalter, Osman Karabegović i Boško Šiljegović napravili su prvi broj "Glasa". Od tada do danas "Glas" je bio i ostao najpoznatija škola novinarstva. Sa narodom je preživio Drugi svjetski rat, zemljotres, raspad države, ratne strahote i poratne teške dane i poplave.

"Glas Srpske" je u dugoj istoriji promijenio nekoliko gradova u kojima mu je bilo sjedište redakcije i više imena. Pod imenom "Glas Srpske" izlazi od 5. maja 2013. godine, a privatizovan je 2008. godine, kada je većinski vlasnik postala kompanija "Nezavisne novine".

Na svečanoj akademiji dodijeljene su i plakete onima koji su se ugradili u slagalicu koja traje. Predsjednik RS Milorad Dodik dodijelio je plaketu Mehmedu Dizdaru posthumno. Glavna i odgovorna urednica "Glasa" Borjana Radmanović-Petrović uručila je plaketu uredniku rubrike "Svijet" Darku Grabovcu, dok je treću plaketu novinaru u penziji Panteliji Matavulju uručio predsjednik Upravnog odbora "Glasa" Neven Kopanja.

(Glas Srpske)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije