Društvo

Svetosavska nagrada ide na Ustavni sud RS

Svetosavska nagrada ide na Ustavni sud RS
Foto: N.N. | Svetosavska nagrada ide na Ustavni sud RS

BANJALUKA - Na sjednici Vijeća naroda u vezi s odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog intresa bošnjačkog naroda zbog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjom obrazovanju i vaspitanju u RS nije postignuta saglasnost, saopšteno je danas iz Vijeća naroda RS, nakon sjednice.

"Budući da na sjednici Vijeća naroda nije postignuta saglasnost u pogledu navedenog zakona, u skladu s procedurom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, predviđenom članom 70. Ustava RS, dopunjenog Amandmanom LXXVII, predmet je upućen na usaglašavanje Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS", navodi se u saopštenju Vijeća naroda RS.

Mihnet Okić, delagat Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, rekao je za "Nezavisne" da je sjednica održana na odluku Kluba bošnjačkog naroda o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog novosti u Zakonu u srednjem obrazovanju RS, gdje se uvodi nagrada za najbolje nastavnike i profesore, nazvana Svetosavska nagrada.

On ističe da nisu htjeli da uzvraćaju istom mjerom sa svojim nazivom, nego da su htjeli neutralno rješenje, jer smatraju da u obrazovnom procesu to tako treba da bude, pa su predložili da naziv ove nagrade bude "najbolji nastavnik profesor".

"Saglasnost nije postignuta, to je već uobičajeno, ona dosad nikad nije postignuta. Sad se ide u dalju proceduru, prvo na usaglašavanje u Zajedničku komisiju Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS, koja će ubrzo zasjedati. S obzirom na to da tu ne očekujemo nikakav dogovor, dalje se ide na Ustavni sud RS", istakao je Okić.

Okić je naglasio da je od strane Kluba Bošnjaka to problematizovano zbog samog naziva Svetosavska nagrada.

"Smatramo da se to odražava na stanje na terenu, te da bi trebalo uzeti u obzir sve konstitutivne narode. Mi se ne prepoznajemo u Svetosavskoj nagradi, jer tu ima i prosvjetnih radnika i učenika Bošnjaka, pa smo tražili da se ta nagrada zove drugačije i da bude neutralan naziv", kaže Okić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije