Društvo

Svi načelnici i gradonačelnici podržali besplatnu legalizaciju u Srpskoj

Svi načelnici i gradonačelnici podržali besplatnu legalizaciju u Srpskoj
Foto: N.N. | Svi načelnici i gradonačelnici podržali besplatnu legalizaciju u Srpskoj

BANJALUKA - Dobila sam jednoglasnu podršku svih načelnika i gradonačelnika o Prijedlogu zakona i izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji bi se na sjednici Vlade RS trebao naći sutra, rekla je novinarima Srebrenka Golić, ministar za oko prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

"Bitno je napomenuti da ovo nije klasična legalizacija, ona podrazumijeva dostavljanje svih dokumenata i legalnost svih objekata koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine", navela je Golićeva.

Dodala je da su postojeći objekti koji su izgrađeni do 1991. godine su legalni i ne mora se podnositi legalnost objekata.

"Svi objekti su znači legalni.Inicirala sam na Vladi i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi se poljoprivredno zemljište pretvaralo u građevinsko. Po našim evidencijama iđa između 80.000 i 90.000 nelegalnih objekata u RS", kazala je Golićeva.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Save opština i gradova Republike Srpske i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, naveo je da su izmjene ovog zakona veoma korisne i dobre za sve građane Srpske.

"Ono što bih pomenuo je da u izmjene zakona ne ulaze objekti koji veći od 400 metara kvadratnih. Podijelićemo odgovornost za manje prihode lokalnih zajednica zajednosa ministarstvom kako bi bilo besplatno za sve građane. Takođe, podržavam i budući Zakon o pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište  Ovo će svakoj lokalnoj zajednici donijeti dobro", naglasio je Ćosić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da je ovo jedna od najvažnijih tema.

"Ovaj dolazak u Vladu RS je za a mene najsrećniji i najuspješniji. Ovo je veoma važno za stotine hiljada građana, nema veće sreće i većeg nacionalnog interesa od toga, a samo u Banjaluci 20.000 porodica traži ovo", naglasio je Stanivuković.

Istakao je da će već u ponedjeljak predložiti na Kolegijumu Skupštine grada da na sjednici bude ovo kako bi već u septembru to bilo završeno "Ovo je nešto najodgovornije i najveća nacionalna odluka. Inicijativu koja je potekla iz Banjaluke Vlada je uvažila, te su je podržali svi gradonačelnici i načelnici što je najbitnije", zaključio je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije