Društvo

Svi zajedno treba da zaštitimo djecu od nasilja

Svi zajedno treba da zaštitimo djecu od nasilja
Foto: Milica Dragičević | Svi zajedno treba da zaštitimo djecu od nasilja

BANJALUKA - Tokom 2020. godine prijavljeno je oko 1.240 slučajeva nasilja u porodici, od kojih je nad djetetom prijavljeno 747, rekla je danas Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Naime, u okviru Nedjelje prava djeteta je predstavljen Izvještaj o povredi prava djeteta u porodici.

Ovaj izvještaj predstavlja sumiranje svih podataka  u saradnji sa centrima za socijalni rad, nevladinim organizacijama i udruženjima građana koja rade sa djecom, a o tome da li je pandemija virusa korona uticala na povećanje broja slučajeva nasilja u porodici.

"Desila se pandemija, koja je uticala na promjenu našeg ponašanja. Prošla godina kao restriktivna je bila udarna za sve, škole su radile online, što je rezultiralo time da su djeca bila više okrenuta ka svojoj porodici", kazala je Radovićeva.

Istakla je da se istraživanje odnosi na 2020. godinu, jer u toj godini ne postoji zbirni izvještaj nadležnog Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Prema podacima  centara za socijalni rad, najveći broj slučajeva prijavljuju institucije i majke, a najmanje prijavljenih slučajeva je od djece.

Radovićeva je naglasila da djeca uvijek mogu da prijave svaki oblik nasilja, kako preko škola, tako i ombudsmanu za djecu RS, iako je, navodi, preko škole najčešći  način prijave kod djece nižeg starosnog uzrasta.

"Preporuka je da djeca prijave nasilje osobi od povjerenja, kao što su drug ili drugarica, što je i najčešći slučaj", rekla je Radovićeva.

Istakli su da su škole obavezne da se edukuju kako da prepoznaju  nasilje kod djece na osnovu njihovog ponašanja.

"Ustanovili smo da je svima potrebna dodatna edukacija od strane stručnjaka. Nama cilj nije samo predstavljanje broja, mi hoćemo da sagledamo koji su problemi u zaštiti djece od nasilja i šta mi svi kao sistem možemo uraditi zajedno", kazala je Radovićeva.

Podsjeća da ova nedjelja pod sloganom "Zajedno možemo sve" znači da sve institucije moraju da rade zajedno u cilju poboljšanja zaštite djeteta od svakog oblika nasilja.

Dodala je da je najbolji način za to i promjena Porodičnog zakona i poseban nadzor nad sprovođenjem protokola u slučaju zlostavljanja, kao i zanemarivanja.

Psiholog Ljiljana Uletilović istakla je da je ovo druga godina zaredom da se Međunarodna nedjelja djeteta obilježava tokom  pandemije virusa korona.

"Svi relevantni faktori treba da se uključe i zajedno zaštite djecu od svake vrste nasilja. Kad kažemo svi faktori, mislimo prvo na porodicu, zatim vaspitno-obrazovni sistem, zdravstveni sistem i sistem socijalne, porodične i dječje zaštite", rekla je Uletilovićeva.

Maja Kovačević, koordinator rada "Plavog telefona", rekla je da je u posljednjoj godini povećan broj poziva od djece koja trpe nasilje u porodici.

"U odnosu na prošlu godinu, broj prijava nasilja je tri puta veći, što nam pokazuje da su djeca sve više žrtve nasilja, a i da o tome žele da pričaju", kazala je Kovačevićeva.

Dodala je da su lani imali šest prijava nasilja, dok ove godine taj broj iznosi 22.

"Broj prijava prema 'Plavom telefonu' se povećao. Ove godine smo zaprimili 8.000 poziva i 700 javljanja preko našeg chat savjetovanja", rekla je Kovačevićeva.

Dodala je da su najčešći razlozi javljanja zlostavljanje i zanemarivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije