Društvo

Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada

Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada
Foto: N.N. | Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada
Dragan Sladojević

BANJALUKA, DOBOJ - Svinjokolj širom Srpske je u punom jeku, a slučajevi prisustva trihinele u svinjetini zabilježeni su na području Banjaluke, Zvornika, Bratunca te Bijeljine, saznaju "Nezavisne".

Podaci za ove lokalne zajednice su zvanični, s tim što nije isključeno da su ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis otkrivene i tokom analiza svinjskog mesa u drugim opštinama i gradovima.

"Trihineloza je uvijek prisutna i sada je više kontrola, pošto je vrijeme takozvanog svinjokolja, pa onda imate i veći broj registrovanih slučajeva", rekao je za "Nezavisne" Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Ratko Mijatović, direktor Veterinarske stanice Banjaluka, potvrdio nam je da je slučaj prisustva trihinele u mesu zabilježen prije nekoliko sedmica te da je riječ o svinji koja je uzgojena na području naselja Majdan.

"Riječ je o svinji iz domaćeg uzgoja, starosti oko osam mjeseci, a težine oko 100 kilograma. Vlasnik je bio odgovoran i srećom je donio mesao na pregled, čime je spriječena zaraza. Dakle, domaćini su bili odgovorni i nisu konzumirali meso prije rezultata analize, ali ovo je znak da i domaće svinje mogu biti zaražene", rekao je Mijatović za "Nezavisne" te dodao da analiza košta 10 maraka.

Ilija Marjanović, veterinar u Veterinarskoj stanici Prijedor, rekao je da dnevno u prosjeku imaju oko 30 uzoraka za analizu na prisustvo trihinele.

"Ove godine nismo imali nijedan pozitivan uzorak. Vikendom imamo od 40 do 50 uzoraka, a radnim danima oko 20", rekao je Marjanović i dodao da kod njih analiza košta 10 maraka.

I u Veterinarskoj stanici Teslić rekli su nam da ove godine nisu imali pozitivnih uzoraka na trihinelu te da analiza košta osam maraka.

Branko Stevanović, direktor Veterinarske stanice Doboj, kaže da u uzorcima mesa domaćih svinja ni oni ove godine nisu pronašli trihinelu, dok je prošle godine zabilježen takav slučaj.

"Kod nas analiza košta osam maraka, ali je činjenica da nam iz godine u godinu sve manji broj ljudi donosi meso na analizu. Manje je svijeta, manje se i kolje, a manje i donosi", naveo je Stevanović za "Nezavisne".

Stručnjaci građanima preporučuju da prije korištenja svinjetine, bilo da je riječ o domaćoj ili divljoj svinji, obavezno provjere meso na prisustvo trihinele.

Pojašnjavaju da je trihineloza parazitarna bolest koja se javlja nakon konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis.

Rani simptomi zaraze trihinelom obično su vezani za probavni trakt i najčešće su prisutni grčevi i proliv. Nakon toga larve trihinele prelaze u mišiće, gdje izazivaju upalnu reakciju koja se manifestuje bolovima u mišićima. Bol je najintenziviji prilikom pokreta, pogotovo u onim mišićima koji se najviše koriste.

"Vrlo često dolazi do oticanja lica zaražene osobe, pogotovo oko očiju, te temperature. Larve mogu doći i do srca te uzrokovati oštećenja mišića, poremećaje srčanog ritma i srčani zastoj. Ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada larve prodru u mišiće, koristi se simptomatska terapija. Uglavnom se preporučuju analgetici i kortikosteroidi, zavisno od faze obolijevanja", rekli su za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije