Društvo

Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada

Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada
Foto: N.N. | Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada
Dragan Sladojević

BANJALUKA, DOBOJ - Svinjokolj širom Srpske je u punom jeku, a slučajevi prisustva trihinele u svinjetini zabilježeni su na području Banjaluke, Zvornika, Bratunca te Bijeljine, saznaju "Nezavisne".

Podaci za ove lokalne zajednice su zvanični, s tim što nije isključeno da su ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis otkrivene i tokom analiza svinjskog mesa u drugim opštinama i gradovima.

"Trihineloza je uvijek prisutna i sada je više kontrola, pošto je vrijeme takozvanog svinjokolja, pa onda imate i veći broj registrovanih slučajeva", rekao je za "Nezavisne" Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Ratko Mijatović, direktor Veterinarske stanice Banjaluka, potvrdio nam je da je slučaj prisustva trihinele u mesu zabilježen prije nekoliko sedmica te da je riječ o svinji koja je uzgojena na području naselja Majdan.

"Riječ je o svinji iz domaćeg uzgoja, starosti oko osam mjeseci, a težine oko 100 kilograma. Vlasnik je bio odgovoran i srećom je donio mesao na pregled, čime je spriječena zaraza. Dakle, domaćini su bili odgovorni i nisu konzumirali meso prije rezultata analize, ali ovo je znak da i domaće svinje mogu biti zaražene", rekao je Mijatović za "Nezavisne" te dodao da analiza košta 10 maraka.

Ilija Marjanović, veterinar u Veterinarskoj stanici Prijedor, rekao je da dnevno u prosjeku imaju oko 30 uzoraka za analizu na prisustvo trihinele.

"Ove godine nismo imali nijedan pozitivan uzorak. Vikendom imamo od 40 do 50 uzoraka, a radnim danima oko 20", rekao je Marjanović i dodao da kod njih analiza košta 10 maraka.

I u Veterinarskoj stanici Teslić rekli su nam da ove godine nisu imali pozitivnih uzoraka na trihinelu te da analiza košta osam maraka.

Branko Stevanović, direktor Veterinarske stanice Doboj, kaže da u uzorcima mesa domaćih svinja ni oni ove godine nisu pronašli trihinelu, dok je prošle godine zabilježen takav slučaj.

"Kod nas analiza košta osam maraka, ali je činjenica da nam iz godine u godinu sve manji broj ljudi donosi meso na analizu. Manje je svijeta, manje se i kolje, a manje i donosi", naveo je Stevanović za "Nezavisne".

Stručnjaci građanima preporučuju da prije korištenja svinjetine, bilo da je riječ o domaćoj ili divljoj svinji, obavezno provjere meso na prisustvo trihinele.

Pojašnjavaju da je trihineloza parazitarna bolest koja se javlja nakon konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis.

Rani simptomi zaraze trihinelom obično su vezani za probavni trakt i najčešće su prisutni grčevi i proliv. Nakon toga larve trihinele prelaze u mišiće, gdje izazivaju upalnu reakciju koja se manifestuje bolovima u mišićima. Bol je najintenziviji prilikom pokreta, pogotovo u onim mišićima koji se najviše koriste.

"Vrlo često dolazi do oticanja lica zaražene osobe, pogotovo oko očiju, te temperature. Larve mogu doći i do srca te uzrokovati oštećenja mišića, poremećaje srčanog ritma i srčani zastoj. Ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada larve prodru u mišiće, koristi se simptomatska terapija. Uglavnom se preporučuju analgetici i kortikosteroidi, zavisno od faze obolijevanja", rekli su za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije