Društvo

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Fond finansira i insulin najnovije generacije

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Fond finansira i insulin najnovije generacije
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos | Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Fond finansira i insulin najnovije generacije

BANJALUKA - Obavezno zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj finansira širok spektar prava lica oboljelih od dijabetesa koja su u potpunosti oslobođena plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene komplikacije, a proteklih godina uvedeni su i insulini najnovije generacije koje ne finansiraju ni razvijenije zemlje regiona, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

To znači da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira insulin, trakice, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, potrošni materijal za insulinske pumpe, kao i insulinske pumpe (25 na godišnjem nivou) i druga prava iz zdravstvenog osiguranja, navodi se u saopštenju povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Godišnji trošak Fonda zdravstvenog osiguranja samo za lijekove i potrošni materijal iznosi oko 31 milion KM, ne računajući liječenja, medicinska sredstva i drugo.

Nedavno je Fond uveo još jednu olakšicu za oboljele od dijabetesa - umjesto mjesečnog propisivanja potrošnog materijala koji se izdaju na recept, omogućeno je tromjesečno propisivanje.

To znači da Fond u kontinuitetu i u skladu sa raspoloživim sredstvima nastoji da proširuje paket prava osiguranih lica, a kada su u pitanju oboljeli od dijabetesa u proteklih nekoliko godina za ovu kategoriju osiguranika se konstantno uvode nove terapije, odnosno, novi insulini i slično, i to u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama.

"Svjesni smo da potrebe osiguranika rastu iz dana u dan, kao i savremena medicina, ali Fond sa ograničenim finansijskim mogućnostima nastoji da sredstva iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ravnomjerno rasporedi i da u skladu sa načelima zdravstvenog osiguranja - solidarnosti, jednakosti i uzajamnosti, sve kategorije osiguranih lica uzme u obzir i nikoga ne zapostavi", navodi se u saopštenju.

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske je među prvima u BiH pokrenuo inicijativu za uvođenje dodatnih izvora finansiranja od akciza na duvan i alkohol kako bi zdravstvo dobilo više sredstava koja bi bila usmjerena na povećanje prava, dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda pozivaju udruženja oboljelih od dijabetesa da podrže ovaj fond u nastojanju da zdravstvenom sistemu obezbijedi dodatne izvore.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da su neke zemlje uvele i porez na slatka pića za koja smatraju da su uzročnici dijabetesa, a sve radi povećanja sredstava za prevenciju, ali i liječenje oboljelih ove kategorije osiguranih lica.

"Dodatni izvori nisu samo cilj Fonda, nego svih korisnika zdravstvenih usluga, ali i cjelokupnog zdravstvenog sistema, jer sa više novca stvara se i veći prostor za povećanje prava. Čini se da cjelokupna javnost nije ni svjesna značaja dodatnih izvora za zdravstvo, pa većinom letargično posmatraju borbu Fonda koja je usmjerena ka obezbjeđenju dodatnih izvora finansiranja", naglašava se u saopštenju.

Iz Fonda navode da oboljeli od dijabetesa imaju i druge potrebe, poput senzora, ističući da senzori koje traže udruženja dijabetičara nisu registrovana na tržištu BiH.

"Ovo je prilika da svi zajedno apelujemo na proizvođače da se registruju na našem tržištu, ali i da zajedničkim djelovanjem utičemo na pojednostavljenje procedura koja se odnose na registraciju medicinskih sredstava i lijekova na tržištu BiH, a koja nisu u nadležnosti Republike Srpske, niti naše institucije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da Fond zdravstvenog osiguranja može da finansira samo ona medicinska sredstva koja su registrovana na tržištu BiH, a primjer toga je i finansiranje procesora za korisnike kohlearnih implantata koji su nedavno registrovani na tržištu BiH i Fond ih je u skladu sa finansijskim mogućnostima relativno brzo uvrstio na listu medicinskih sredstava.

"Prema tome, kada su u pitanju senzori na kojima insistiraju roditelji djece oboljele od dijabetesa, prvi korak je da se ti senzori registruju u BiH da bi Fond uopšte mogao da razmatra mogućnost finansiranja ovih medicinskih sredstava", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije