Društvo

Svjetski dan borbe protiv hemofilije: "Žalosno je što lijeka ima, ali čekamo"

Svjetski dan borbe protiv hemofilije: "Žalosno je što lijeka ima, ali čekamo"
Foto: N.N. | Svjetski dan borbe protiv hemofilije: "Žalosno je što lijeka ima, ali čekamo"

BANJALUKA - Žalosno je da postoji lijek koji bi pomogao oboljelima od hemofilije, i iako je odobren na nivou BiH, on se primjenjuje samo u Republici Srpskoj.

To kaže Elvis Imamović iz mjesta Miričina, kod Gračanice, oboljeli od hemofilije koji nam je povodom Svjetskog dana hemofilije ispričao koliko je teško živjeti s ovom bolešću. 

Oboljeli od hemofilije, bolesti koja dovodi do problema zaustavljanja krvarenja, cijeli život se bore s ovom neizlječivom bolešću, a samo jedna posjekotina može biti kobna za njih.     

Imamović je za "Nezavisne" rekao da je u Federaciji BiH situacija teška zbog nedostatka lijekova za osobe koje su razvile antitijela na klasične metode liječenja.           

"Na prostoru Federacije BiH hemofiličari koji nemaju inhibitore imaju zadovoljavajuće uslove. Međutim, imamo četiri pacijenta koja su razvila inhibitore, odnosno antitijela na klasične metode liječenja i oni imaju strašnih problema. Jedan od njih je dječak koji je već 17 dana u bolnici i ima strašne bolove", kazao je Imamović.      

Kako kaže, u Federaciju BiH je trebalo da do 31. decembra prošle godine odobre novu listu lijekova, međutim to još nisu uradili te im sada jedino preostaje da čekaju.     

"Lijek jest skup, ali mi primamo zamjensku terapiju, koja je isto tako skupa, možda čak i skuplja od samog lijeka", rekao je Imamović.     

Dr Sandra Hotić Lazarević, hematolog iz Banjaluke, kaže da je u Srpskoj situacija mnogo bolja nego ranije te da su oboljeli od hemofilije dobro organizovani.

"Hemofiličari su dobro organizovani i najbolji su primjer kako zajedničkom akcijom mogu dosta toga da postignu", kazala je dr Hotić Lazarević.

To su, dodaje ona, pacijenti kod kojih se bolest dijagnostikuje u najranijem djetinjstvu te ih hematolozi preuzimaju od pedijatara. 

U Republici Srpskoj su, prema podacima Udruženja oboljelih od hemofilije Banjaluka, 83 osobe oboljele od hemofilije, a od 2010. godine u Srpskoj postoji terapija za koju troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije