Društvo

Svjetski dan borbe protiv virusnih hepatitisa u UKC-u RS: "Hepatitis ne može čekati"

Svjetski dan borbe protiv virusnih hepatitisa u UKC-u RS: "Hepatitis ne može čekati"
Foto: N.N. | Svjetski dan borbe protiv virusnih hepatitisa u UKC-u RS: "Hepatitis ne može čekati"
N.N.

BANJALUKA - Kao i svake godine, Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan hepatitisa, 28. jula, ove godine pod sloganom "Hepatitis ne može čekati", s namjerom prenošenja poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa da bi se postigli ciljevi Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016–2021. godine.

Ciljeve Globalne strategije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o eliminisanju virusnog hepatitisa B i C do 2030. godine, ispuniće samo nekoliko zemalja. Kako bi se ispunili zacrtani ciljevi, potrebno je drastično povećati stopu screeninga, dijagnoze i podizanje svijesti o ovom 'tihom' oboljenju, koje može trajati dugo bez prepoznatih simptoma. U  suprotnom, više će ljudi biti zaraženo i živjeti bez saznanja o postojanju bolesti.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske svake godine obilježava ovaj značajan datum novim aktivnostima, uvođenjem novih terapija, te stalnim radom na edukovanju i podizanju svijesti javnosti, naročito pacijenata i njihovih porodica o važnosti ranog screeninga. U posljednjih pet godina u našoj zdravstvenoj instituciji uspješno je izliječeno više od 200 pacijenata, a tokom pandemije Covid-19 liječenje oboljelih od HHB i HHC se nesmetano odvijalo. Ukupno 36 pacijenata oboljelih od hroničnog hepatitisa C liječeno je tokom 2020. godine na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a u prvih šest mjeseci 2021. taj broj je iznosio 16 novih pacijenata. Stvarni broj oboljelih pacijenata je puno veći, ali svijest stanovništva o potrebi ranog otkrivanja ovog oboljenja, i pored redovnih aktivnosti, ostaje na niskom nivou.

Hronični hepatitis B i C su glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Evropi. Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt oko 1,34 miliona svjetske populacije, što je više od broja smrti od HIV/AIDS-a (1 milion) i tuberkuloze (1,7 miliona).

"Iza nas je jako intenzivna i teška godina, ali mi u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske smo svjesni da iako je borba protiv COVID-19 virusa bila prioritet, i druga oboljenja nisu smjela biti zanemarena. Naš cilj je eliminacija hepatitis oboljenja, koju je moguće postići podizanjem svijesti javnosti o ovom oboljenju, ranim screeningom i primjenom lijekova najnovije generacije, koje mi u UKC RS primjenjujemo. Edukacija treba biti prioritet u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema", izjavio je povodom Svjetskog dana hepatitisa prof. dr sc. med. Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Povodom dana svjesnosti o virusnim hepatitisima u Klinici za infektivne bolesti radiće se tranzijentna elastografija (FibroScan). FibroScan je uređaj koji tokom pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Aparat koji liči na ultrazvučni aparat primjenjuje se na stomaku i služi za mjerenje stepena fibroze i steatoze jetre, te je vrlo korisna i važna dijagnostička metoda u hepatologiji kod pacijenata koji imaju zdravstveni problem sa jetrom.

Zaposleni u Klinici za infektivne bolesti povodom povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa će raditi svim zainteresovanim pacijentima FibroScan 28., 29. i 30. jula 2021. godine uz poštovanje svih epidemioloških preporuka. Sve potrebne informacije kao i naručivanje pregleda građani mogu dobiti na kontakt telefon 051/ 342- 492, od 08:00 do 14:00 časova radnim danom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije