Društvo

Djeci sa autizmom teško kad su zatvorena u kući

Djeci sa autizmom teško kad su zatvorena u kući
Foto: N.N. | Djeci sa autizmom teško kad su zatvorena u kući

BANJALUKA - Djeci sa autizmom teško pada konstantni boravak u kući zbog novonastale situacije izazvane virusom korona, i bez obzira na to što moj sin voli provoditi vrijeme na internetu, puno bolje funkcioniše kada izlazimo napolje i kada se bavimo svojim normalnim aktivnostima, koje su konstruktivne i podsticajne.

Kazala je ovo Daniela Višnjić iz Banjaluke,  majka trinaestogodišnjeg Alekse, povodom 2. aprila, Svjetskog  dana svjesnosti o autizmu.

"Budući da je trenutna situacija takva da se ne preporučuje izlazak vani, trudimo se da se  maksimalno snađemo u kući koliko je to moguće. Aleksa je učenik šestog razreda, te  zaista  imamo dosta školskih obaveza. Stalno smo u kontaktu  sa našim asistentom u nastavi i on se  najviše angažuje oko kontakta sa nastavnicima, te oko zadaće koju Aleksa ima", pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, djeci sa autizom je jako teško da borave na jednom mjestu, te ova situacija  teško pada i roditeljima  i mališanima.

Dodaje da Aleksi fale njegove aktivnosti koje je imao prije pojave virusa korona.

"On  dosta slobodnog vremena provodi u Dnevnom centru Udruženja za pomoć licima sa autizmom 'Djeca svjetlosti' i u stalnom smo  tretmanu kod logopeda, defektologa i psihologa, a imamo  sportske aktivnosti", ističe Daniela.

Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" Banjaluka, ističe da cijela ova situacija kada se ne preporučuje izlazak vani teško pada i djeci koja su normalna u razvoju.

Prema njenim riječima, prvi put od kada imaju Udruženje neće obilježavati Svjetski dan svjesnosti o autizmu puštanjem plavih balona u nebo, koji su simbol autizma u svijetu.

"Kada prođe cijela ova situacija, sigurno ćemo uspjeti sa roditeljima  da se dogovorimo i da organizujemo neki vid druženja", pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, mnogi ljudi  ne znaju kako da pomognu osobi sa autizmom, a kako kaže, najveća pomoć je da ne okrećete glavu i da je prihvatite.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije