Društvo

Svjetsko prvenstvo planinara: "Snaga domovine" prva sa pređena 9.002 km

Svjetsko prvenstvo planinara: "Snaga domovine" prva sa pređena 9.002 km
Foto: Ustupljena fotografija | Svjetsko prvenstvo planinara: "Snaga domovine" prva sa pređena 9.002 km

SANSKI MOST - Članovi planinarskih društava "Mulež" i "Kanjon" iz Sanskog Mosta sudjelovali su tokom protekle sedmice na Svjetskom prvenstvu planinara, koje je održano u Austriji, te skupa sa članovima Udruženja "Kontakt", koje okuplja Bosance i Hercegovce koji žive u toj alpskoj zemlji, bili dio zajedničkog tima "Snaga domovine", koji je naposljetku osvojio prvo mjesto na ovom zanimljivom takmičenju.

Ovo je bilo jubilarno, 20. prvenstvo u organizaciji državnog Saveza za narodni sport Republike Austrije, a okupilo je više od 1.000 takmičara iz ukupno 15 evropskih zemalja u kojima je planinarstvo sport kojem se posvećuje značajna pažnju.

Događaj se svake godine održava u drugom mjestu, a domaćin ovogodišnjeg bilo je poznato turističko mjesto Abtenau, udaljeno nekoliko kilometara od Salcburga, poznato po skijaškom sportu te brojnim planinarskim stazama koje se nalaze u njegovoj okolini.

Organizacija cjelokupne manifestacije bila je odlična, a u tri takmičarska dana planinari su imali zadatak da savladavaju planinske staze rangirane po težini, dok je posljednji dan takmičenja bio rezervisan za planinarski maraton.

Takmičari "Snage domovine" dali su sve od sebe kako bi ostvarili što bolji rezultat, pa su tako za tri dana prevalili ukupno 9.002 kilometra, što je bio uvjerljivo najbolji rezultat.

Primjera radi, ekipa domaćina, koja je bila drugoplasirana, imala je rezultat za oko 2.000 kilometara manji od pobjedničke ekipe.

"Kada je riječ o samom rezultatu, o njegovoj vrijednosti svjedoči i to što smo u ukupnom zbiru bili bolje plasirani od Austrije, Švicarske, Italije ili Slovenije, zemalja u kojima je planinarstvo mnogo više razvijeno i cijenjeno. Ove godine smo se mnogo bolje organizovali nego prethodnih godina, pa smo imali veliki broj takmičara, spremnih i dobro pripremljenih, s obzirom na to da način bodovanja predviđa da se mjere pređeni kilometri s tim da ne postoji ograničenje broja članova u jednom timu", kaže Adnan Siječić jedan od članova pobjedničke ekipe.

Istovremeno, njemu je pripalo priznanje i za najboljeg takmičara sa 187 pređenih kilometara tokom trodnevnog natjecanja.

Bh. planinari kažu da su rezultat svega umor i žuljevite noge, ali i zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i značajnim uspjehom.

Za sanske planinare bilo je ovo vrijedno iskustvo, a posebno treba naglasiti srdačan doček i gostoprimstvo koje su im priredili Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Austriji.

Samo planinarenje odvijalo se u prekrasnom krajoliku, a učesnici su imali priliku uživati u živopisnoj prirodi, zelenim obroncima i proplancima u sjenci goropadnih vrhova Alpa, čije visoke vrhove je već zabijelio snijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije