Društvo

Tanić: Zajedno skupiti milion KM za Banku humanog mlijeka

Tanić: Zajedno skupiti milion KM za Banku humanog mlijeka
Foto: Facebook | Tanić: Zajedno skupiti milion KM za Banku humanog mlijeka

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Mileva Mirović Tanić rekla je da se nada da će svi zajedno u Srpskoj uspjeti da skupe potrebna sredstva oko milion KM za prvu banku humanog mlijeka koja bi onda postala jedna od 250 takvih ustanova u Evropi.

"Deset odsto od ukupnog broja porođaja godišnje u Republici Srpskoj su prijevremeni i borbe su pri tome teške, ali okice koje vas gledaju su vam najveća potpora da idete naprijed, čak i kada mislite da dalje ne možete", rekla je Srni Tanićeva.

Ona je istakla da svako prijevremeno dijete ima svoju, jedinstvenu životnu priču i da je prva bitka koja treba da se dobije bitka za mlijeko.

"Banka humanog mlijeka je veliki projekat i samim tim jasno da mnogo košta i zahtijeva različite ljudske resurse, te je od izuzetnog značaja što je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dala podršku njegovoj realizaciji i pokrenula humanitarnu akciju `S ljubavlju hrabrim srcima`", rekla je Tanićeva.

Ona je pojasnila da banka mlijeka predstavlja neprofitabilnu organizaciju u kojoj se skuplja, pasterizuje, skladišti i dalje distribuira humano /majčino/ mlijeko.

"Takvo mlijeko je potrebno prijevremeno rođenoj djeci koja nisu u mogućnosti biti dojena iz bilo kog razloga, a posebno je potrebno mikroprematurusima /ispod 1.000 grama tjelesne težine/, kao i teško oboljeloj i kritičnoj novorođenčadi i ono im nije samo hrana nego i lijek", rekla je Tanićeva.

Ona je istakla da je dokazano da je znatno bolji ishod liječenja djece ako se hrane majčinim /humanim/ mlijekom, jer ishrana obogaćenim donorskim mlijekom smanjuje incidencu akutnog abdomena i dužinu boravka u bolnici i značajno popravlja njihove motorne sposobnosti.

Tanićeva je navela da će banka biti smještena na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, a njeno funkcionisanje će zavisiti od majki, donorki mlijeka.

 

"Naš cilj je da promovišemo dojenje i da probudimo svijest svih porodilja koliko je zaista majčino mlijeko važno i da ih pozovemo da doniraju. Svaka kap je važna", rekla je Tanićeva.

Ona je napomenula da majka, kada sazna da mora roditi bebu prije vremena, prvenstveno doživi šok, a onda zatim dolaze nevjerica i krivica, te je potrebno mnogo snage i razumijevanja za situaciju u kojoj su se roditelji našli.

"Oni često nemaju odgovore na sva pitanja koja im budu postavljena, pa se nerijetko nađu u nezgodnoj situaciji", rekla je Tanićeva.

Ona je dodala da prva bitka koja treba da se dobije u toj borbi je bitka za mlijeko, jer, ukoliko majka ne može da da mlijeko svom djetetu, onda mu treba obezbijediti ono što je najbolje za njega, a to je humano mlijeko.

"Jako je važna psihološka podrška koja omogućava majci da izdrži sve izazove koji su pred nju postavljeni prijevremenim porodom", rekla je Tanićeva.

Ona je navela da Udruženje "Mrvice" broji 150 registrovanih članova, te napomenula da je taj broj znatno veći na društvenim mrežama.

"Udruženje ima zatvorenu grupu na `Fejsbuku` u kojoj se nalazi blizu 500 članova, isključivo roditelja prijevremeno rođene djece. Na godišnjem nivou broj prijevremeno rođenih beba čini 10 odsto ukupnih poroda", rekla je Tanovićeva.

Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" realizuje se, tradicionalno, pod visokom pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

U okviru akcije od 1. do 31. decembra aktivan je i "M:tel" humanitarni broj 1411, koji će omogućiti građanima da pozivom na taj broj doniraju jednu KM i tako daju doprinos formiranju banke humanog mlijeka.

Za uplate donacija Fizičkih i pravnih lica Ministarstvo Finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije