Društvo

Tarik doputovao iz Turske, propisan mu lijek koji košta 200 evra

Tarik doputovao iz Turske, propisan mu lijek koji košta 200 evra
Foto: N.N. | Tarik doputovao iz Turske, propisan mu lijek koji košta 200 evra

SARAJEVO - Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin (8) iz Vogošće vratio se iz Istanbula, gdje je na klinici "Acibadem" boravio sedam dana, tokom kojih su turski liječnici obavili temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, te propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

Mališan je u Tursku putovao s ocem Harisom i bakom Zinajdom Lier, koja je potvrdila kako je novi pregled dječaka zakazan za šest mjeseci.

"Obavili smo preglede i ljekari su, kao terapiju, za Tarika propisali novi lijek kojeg trenutno nema ni na turskom tržištu, zbog čega ćemo sačekati izvjesno vrijeme da lijekovi stignu. Radi se o skupim lijekovima i samo jedno pakovanje košta oko 200 eura, a propisali su i poseban režim ishrane, dok je operacija posljednja opcija", rekla je dječakova baka, dodavši kako su dobili preporuku da se konsultuju s još nekoliko svjetskih stručnjaka.

Podsjećamo da je priča o ovom mališanu potresla domaću javnost kada je prije nepuna dva mjeseca njegova majka Sanda Lier iznenada preminula u 36. godini od posljedica teškog moždanog udara. Tarik je rođen kao zdrava beba, a zdravstveni problemi su počeli s nicanjem prvih zubića, kada je imao sedam mjeseci. Tada je prvi put medicinski zbrinut i konstatovan mu je težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih sedam do 10 dana.

Također, dijagnosticirane su mu i hernije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnosticiran Dravet sindrom. U humanitarnu akciju za pomoć mališanu uključili su se brojni mediji i veliki broj pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inostranstva, te je prikupljena značajna pomoć za liječenje.

Svi koji i dalje žele da pomognu, novčanu pomoć mogu uplatiti na žiro račun Zinajde Lier, Tarikove bake, otvoren u Šparkase banci: 199-490-60469789-05 ili više informacija o svemu mogu dobiti putem Facebook stranice "Pomozimo malom Tariku". Pomoć se prikuplja i putem humanitarnog telefonskog broja 17006, koji je otvorila Pomozi.ba, a preko kojeg se pozivom doniraju dvije marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije