Društvo

Tate rijetko na porodiljskom odsustvu

Tate rijetko na porodiljskom odsustvu
Foto: Ilustracija | Tate rijetko na porodiljskom odsustvu

BANJALUKA - Posao u kancelarijama, na gradilištima, u pogonima ili na drugim radnim mjestima ukupno 22 oca iz RS prošle godine zamijenila su hranjenjem i presvlačenjem beba jer su koristili porodiljsko odsustvo, ali kako kažu nadležni, još malo muškaraca koristi ovo zakonsko pravo.

Iz Fonda za dječju zaštitu Republike Srpske kazali su da iako postoje zakonska rješenja kojima je predviđeno da očevi mogu koristiti porodiljsko odsustvo ravnopravno sa majkom djeteta, statistika pokazuje da je u ukupnoj masi onih koji koriste porodiljsko odsustvo broj očeva gotovo zanemariv.

"U 2017. godini od blizu 3.200 rješenja koja su donesena za korišćenje porodiljskog odsustva bila su ukupno 22 oca, a  ovo pravo su  najviše iskoristili Banjalučani i to njih 11. Dakle, u procentualnom smislu to je nešto iznad 0,6 odsto", navode iz Fonda.

Ovaj broj ipak predstavlja povećanje u odnosu na 2016. godinu kada je ovu zakonsku mogućnost iskoristilo samo 15 očeva.

Dodaju da je Zakon o radu RS definisao dužinu trajanja porodiljskog odsustva. Zaposlena majka ima za prvo i drugo rođeno dijete godinu dana porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno je 18 mjeseci.

Zakonska mogućnost da oba roditelja istovremeno koriste porodiljsko odsustvo ne postoji.

"Roditelji mogu da se dogovore ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca, odnosno 60 dana, po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o djetetu, u smislu porodiljskog odsustva", objasnili su iz Fonda.

Biserka Košarac, sociolog iz Istočnog Sarajeva, kazala je da je mali broj očeva koji se odluči na porodiljsko odsustvo zbog toga što u većini slučajeva muškarci zarađuju više žena.

"Drugi faktor je ta tradicionalna strana, koja podrazumijeva da brigu o djetetu vodi uglavnom majka ili neki drugi ženski član porodice, poput bake ili tetke", kazala je Košarčeva.

Zlatko Delić, psiholog iz Banjaluke, kazao je da je za mali broj očeva koji koriste porodiljsko odsustvo uglavnom presudan uticaj društevnih odnosa. 

"Činjenica je da u našem društvu još postoji otpor prema toj dimenziji roditeljstva kojoj treba da se posvete očevi", kazao je Delić. 

Kako kaže, očevi se teško odlučuju da koriste porodiljsko odsustvo zbog tradicionalnih razloga, a i zbog eventualnih problema sa poslodavcima, jer to može da povuče i neočekivane posljedice.

Iz Udruženja građana "Drip"  Banjaluka istakli su da očevima treba ukazivati na potrebe aktivnog uključivanja u obaveze u vezi sa bebama jer bebe već u prvim danima razvijaju odnose sa roditeljima.

Bojan S. iz Banjaluke, koji sa suprugom očekuje bebu, kaže da će koristiti ovo pravo i da mu je na dobre strane toga ukazao prijatelj iz Švedske, gdje je to sasvim uobičajena pojava.

"Moja supruga, zbog svoje karijere, predložila mi je da uzmem porodiljsko jer je moj posao i fleksibilniji. Radujemo se bebi", rekao je on.

Očevi na porodiljskom odsustvu

Godina ..........broj očeva

2017.  ...............22

2016.  ..............15

2015.  ............ 18

2014.  ..............18

2013.  ............ 19

2012.  .............. 12

2011.  ...............11

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije