Društvo

Telemax nakon solarne klupe proizveo i pametno autobusko stajalište

Telemax nakon solarne klupe proizveo i pametno autobusko stajalište
Foto: Aleksandar Čavić | Telemax nakon solarne klupe proizveo i pametno autobusko stajalište
N.N.

Kompanija Telmax d.o.o. iz Banjaluke je prije dvije godine kreirala brend pametnog urbanog mobilijara City Gecko. Budući da su proizvodi City Gecko brenda dio brzorastućih smart city tehnologija, to se uveliko reflektovalo na razvoj samog brenda tako da je danas u ponudi skoro dvadeset proizvoda pametnih klupa i solarnih autobuskih stajališta.

Brend je nastao iz dugogodišnjeg iskustva na polju elektroinstalacija i velike želje kompanije za kreiranjem inovativnih rješenja koja će poboljšati standarde življenja. Uzimajući u obzir da je solarna energija energija budućnosti, kreirana rješenja - pametne klupe i autobuska stajališta koriste upravo ovaj energent. Čista solarna energija se pretvara u električnu koja služi za punjenje pametnih uređaja, pristupanje internetu i bilježenju ambijentalnih podataka (temperatura, vazdušni pristisak, nivo CO, nivo buke, potrošnja energije).

"Nismo jedini proivođači ovakvih ureađaja, ali smo prvi u državi i polako, ali sigurno zauzimamo primat na domaćem i otvaramo strana tržišta", ističu iz kompanije Telemax.

Osim što su prvi proizvođač u državi jedinstveni su na tržištu po modularnom dizajnu koji je osmišljen u okviru kompanije Telemax i zatim zaštićen u Instititutu za intelektualno vlasništvo BiH. Žig City Gecko je takođe zaštićen i plan je da se ista procedura uradi za svako novo tržište. 

Modularan dizajn se na klupama ogleda u tome da se kombinacijom više istih ili različitih modula kreiraju nova mjesta okupljanja i dodatne edukacije građana o obnovljivim izvorima energije i novim tehnologijama. Pomenuta osobina za autobuska stajališta znači da se ista prilagođavaju mjestu instalacije pa je tako moguća instalacija stanica od četiri, šest ili čak osam metara, a ukoliko dođe do oštećenja jednog dijela stanice, mijenja se samo taj dio, a ne cjelokupna stanica, kao što je slučaj kod trenutnih stanica.

Vrijedan rad u proteklom periodu je rezultirao uvođenje CE znaka za pametne klupe čime je kompletirana dokumentacija potrebna za izvoz klupa na evropsko i svjetsko tržište. Stanice su trenutno u procesu testiranja kako bi se i za njih osigurala sigurna karta za plasman na stranom tržištu.

"Do sada smo instalirali preko dvadeset naših pametnih klupa u pet država, a zahvaljujući CIDEA Gradskoj razvojnoj agenciji Banjaluka instalirano je i prvo solarno autobusko stajalište", prenose iz kompanije Telemax.

Naredni poduhvat i ideja kompanije Telemax je City Gecko koncept koji obuhvata instalaciju i povezivanje proizvoda City Gecko putem aplikacije. Primjenom ovog koncepta mijenja se fizionomija grada kao i samo razmišljanje građana, a sa druge strane se generišu novi prihodi i nova radna mjesta u Gradu.

Za više informacija posjetite internet stranicu www.citygecko.solar ili PC Telemax u Banjaluci, gdje je proizvodnja City Gecko proizvoda. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije