Društvo

Terapijske zajednice: Zajednički raditi na prevenciji zavisnosti

Terapijske zajednice: Zajednički raditi na prevenciji zavisnosti
Foto: N.N. | Terapijske zajednice: Zajednički raditi na prevenciji zavisnosti

Povodom Dana Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, terapijske zajednice u BiH poslali su otvoreno pismo u kojem su naveli da bitku sa drogom je nemoguće dobiti, ali bitku za život jeste

Svake godine 26. juna, kancelarija UN-a za droge i kriminal (UNODC) koristi Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama kako bi istaknuo opasnosti koje upotreba droga i njihova ilegalna trgovina donosi. Zloupotreba i zavisnost o psihoaktivnim supstancama nije problem pojedinca, nego i porodica i cjelokupne zajednice. Prema UNODC tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv droge glasi: ''Boljim znanjem do bolje brige''.

"Koliko god ulagali napore da spriječimo mlade da počnu eksperimentisati sa psihoaktivnim supstancama, neke osobe neće uspjeti da odole iskušenju i ući će u začarani krug ovisnosti. Uloga svih aktera u zajednici je da zajednički radimo na prevenciji zavisnosti, jačanju zaštitnih faktora i promociji zdravih načina življenja", naveli su u pismu.

Osobama koje su u problemu zavisnosti i članovima njihovih porodica neophodno je pružiti stručnu pomoć u oporavku od zavisnosti, te dugoročnu podršku kroz grupe samopomoći koje uz stručno osoblje mogu voditi i oporavljeni ovisnici koji svojim primjerom pokazuju da je oporavak moguć i daju nadu osobama koje su u problemu. Ovisnost je bolest koja se može desiti svakome.

"Da bismo gradili živote i zajednicu bez droge neophodno je oporavljenim osobama pomoći da prepoznaju svoje kapacitete i potrebu za obrazovanjem, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom da bi bili konkurentni na tržištu rada te zaposlenjem kako bi postali produktivni članovi društva i pronašli svoje mjesto u zdravoj životnoj sredini",  navedeno je.

Kako su dalje istakli, da bi se to ostvarilo, važno je da i društvo, a na poseban način poslodavci, na svim područjima pa tako i na području prihvaćanja marginalizovanih grupa (osobe sa invalidetom, samohrani roditelji, osobe koje su odrasle bez adekvatne roditeljske pomoći, oporavljene osobe od ovisnosti, osobe koje su bile na izdržavanju kazni i sl., bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu opredijeljenost) počnu radnike gledati kroz kvalitetu njihovog rada a ne kroz prizmu njihove prošlosti.

"Oporavak je dugotrajan i složen proces. Da bismo doprinijeli izgradnji društva bez droga neophodna je saradnja vladinog i nevladinog sektora, programi podrške institucijama koje se bave ovom problematikom kako bi različiti modeli tretmana, prilagođeni potrebama ovisnih osoba, mogli dati svoj maksimalni potencijal kao i programi edukacije i senzibilizacije stanovništva za realizaciju ovogodišnjeg slogana ''BOLJIM ZNANJEM DO BOLJE BRIGE'' i to ne samo kroz jedan dan nego kroz 365 dana u godini", kažu u terapijskim zajednicima.

Sedam organizacija i institucija iz cijele BiH koje rade u oblasti prevencije, rehabilitacije i oporavka, su i tokom pandemije virusa korona radile na izgradnji zajedničke mreže kako bi se unaprijedila podrška koja je dostupna osobama i porodicama pogođenim problemom ovisnosti o drogama.

Mrežu čine: JU Terapijska zajednica – Kampus Kantona Sarajevo, Centar za odvikavanje od ovisnosti ''Marjanovac'', JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama ''CROPS'', Zajednica ''Cenacolo'', Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika ''Proslavi oporavak'', Udruženje ''Centar savremenih inicijativa'' i Udruženje za edukaciju, psihosocijalnu pomoć i resocijalizaciju osoba u stanju socijalne potrebe ''Početak''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije