Društvo

Teško utvrditi ko baca animalni otpad

Teško utvrditi ko baca animalni otpad
Foto: Ustupljena fotografija | Teško utvrditi ko baca animalni otpad

BANJALUKA - Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj propisano je da su jedinice lokalnih samouprava dužne da obezbijede uslove da se trupovi uginulih životinja ili nusproizvodi iz klaonica na propisan način zakopaju ili spale na stočnom groblju ili jami grobnici.

Potvrdili su to za "Nezavisne novine" iz Inspektorata Republike Srpske i dodali da su u praksi prisutni problemi zbog nepostojanja specijalizovanih objekata i službi koje bi na navedeni način vršile uništavanje životinjskih trupova i nusproizvoda.

"Problem predstavljaju bačeni trupovi ili nusproizvodi koje nesavjesni pojedinci odlažu u prirodu, gdje je teško utvrditi počinioca, kao i uzrok uginuća, što je posebno važno zbog potencijalne opasnosti od širenja zaraze. Zakonom je zabranjeno bacati leševe životinja u rijeke ili druge vodene tokove ili odvode ili ih ostavljati na putevima, otvorenom prostoru, u šumama ili na drugom mjestu. Povremeno se javljaju i ovakvi događaji, te se u tim slučajevima vrši uklanjanje nusproizvoda i trupova uginulih životinja i vrši sanacija lokacije", kazali su iz Inspektorata i napomenuli da je za te poslove zadužena zoohigijenska služba jedinice lokalne samouprave.

"Zakonom o veterinarstvu propisana je kazna od 1.000 do 3.000 KM za privredno društvo ili drugo pravno lice ako baca leševe u rijeke ili druge vodene tokove, ostavlja ih na putevima, otvorenom prostoru, u šupama ili na drugom mjestu i ne prijavi uginuće ovlaštenom veterinarskom inspektoru. Za ovaj prekršaj propisana je kazna od 300 do 900 KM za odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu", ističu iz Inspektorata.

Kako ističu, trenutno se problem zbrinjavanja životinjskog otpada iz proizvodnih pogona, mesnica, klaonica i sličnih objekata rješava na način da isti sklapaju ugovore sa lokalnim deponijama na kojima se vrši odlaganje nusproizvoda.

"Kopaju se posebne jame u koje se odlaže taj otpad i obavezno se sprovode mjere u cilju sprečavanja širenja eventualnih zaraza i bolesti. Veterinarska inspekcija u toku redovnog nadzora u objektima za klanje i preradu proizvoda životinjskog porijekla kontroliše sakupljanje, prevoz i uništavanje nusproizvoda. Inspektori vrše uvid u dokumentaciju sa deponija na kojima se odlaže otpad, kao što su fakture i odvaga, na osnovu čega se kontroliše da li deponovane količine odgovaraju realnim količinama nastalim u proizvodnom procesu. Na ovaj način proizvodni objekti se nalaze pod kontrolom inspekcije", kazali su oni.

Napominju da su u saradnji s Evropskom unijom proteklih godina radili na projektu "Tehničke pomoći u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH".

"Veterinarska inspekcija Republike Srpske je na terenu već preduzela određene aktivnosti u smislu da privredni subjekti koji u toku svog poslovanja stvaraju nusproizvod životinjskog porijekla i životinjski otpad vrše njegovo razdvajanje po kategorijama i evidentiranje nastalih količina po kategorijama. Na osnovu tih informacija imaćemo tačne podatke o količinama koje naša proizvodnja stvara, a što će biti važan pokazatelj kada je riječ o definisanju potrebnih kapaciteta objekata za zbrinjavanje nusproizvoda", navode iz Inspektorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije