Društvo

Pratite nas na Google news

Testiranje mašine za deminiranje TR Bratunac u završnoj fazi

Testiranje mašine za deminiranje TR Bratunac u završnoj fazi
Foto: Srna | Testiranje mašine za deminiranje TR Bratunac u završnoj fazi
Srna

BROD - U Brodu je u toku testiranje mašine za uklanjanje rastinja i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata - proizvod stručnjaka Tehničkog remonta Bratunac.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je Srni da je danas u Brodu završni proces testiranja mašine MX 17 koja je u vlasništvu Republičke uprave civilne zaštite.

"Ako mašina prođe današnji test, biće akreditovana za deminiranje, za mašinsku pripremu i uklanjanje protivpješadijskih mina. Radi se na dijelu terena u Brodu u rejonu Skele, a ako prođe akreditaciju radićemo uz obodni kanal prema naselju Krk", kaže Kos.

On dodaje da je Tim Republičke uprave civilne zaštite za mašinsko uklanjanje ruševnih objekat takođe angažovan u Brodu.

"Mašina je proizvedena u Bratuncu, sve osim motora. Ovo je već treći ciklus testa proizvedene mašine. Dva puta smo to obavljali u Brodu i jednom u Modriči. Otklanjali smo manje nedostatke, ovo je završna faza i vjerujemo da će proći akreditaciju", dodao je Kos.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica je finansirala troškove goriva i maziva za mašinu, kao i smještaj tri operatera i vođe tima.

"Operater je vrhunski zaštićen i ne postoji opasnost da se povrijedi. Većina toga je elektronska - od protoka ulja, čitanja brzine i ostalog, kvadrature produktivnosti, tako da naši operateri imaju priliku da upravljaju mašinom visokog kvaliteta", istakao je Kos.

Stručni saradnik u Civilnoj zaštiti opštine Brod Jovan Srijemac ističe veliki značaj koji ima angažovanje Republičke uprave civilne zaštite u Brodu, posebno aktivnost na testiranju ove mašine.

"U Brodu su veliki radovi, komunalni i infrastrukturni. Na zahtjev načelnika angažovali smo tim Republičke uprave civilne zaštite za uklanjanje ruševnih objekata, kao i nastale deponije. Testirana je i mašina koja je za dvadesetak dana očistila 70.000 metara kvadratnih vegetacije na području koje je već deminirano, ali uvijek postoji opasnost od mina", kaže Srijemac.

Predstavnici opštinske Civilne zaštite navode da će mašina nakon finalne izrade biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema, jer su velike poplave nanijele ogromnu štetu privredi i poljoprivredi Srpske zbog neadekvatnih odvodnih kanala i nasipa.

Vrijednost posla koji na ovoj mašinu obavljaju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite je oko 15.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije