Društvo

Testna avio-pista u Bihaću biće gotova do kraja septembra

Testna avio-pista u Bihaću biće gotova do kraja septembra
Foto: N.N. | Testna avio-pista u Bihaću biće gotova do kraja septembra

BIHAĆ - Radovi na testnoj dionici poletno-sletne piste budućeg aerodroma u Bihaću, u dužini od 300 metara, izvode se prema planu i ukoliko vrijeme posluži izvođače trebalo bi da budu okončani do kraja septembra.

Vrijednost ovog projekta iznosi dva miliona maraka i finansira se sredstvima koje je osigurala Vlada FBiH, a njegova realizacija usmjeriće aktivnosti ka odabiru konačne varijante izgradnje buduće piste. Metoda izgradnje testne dionice se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste, a ona će biti inkorporisana u buduću cjelovitu avio-pistu.

"Za ovakav postupak smo se opredijelili kako bismo dobili povratnu informaciju za koju od dvije varijante da se odlučimo. Imamo jednu skuplju i drugu jeftiniju i moramo se opredijeliti između njih, s tim da bi mogućnost uštede iznosila i do 10 miliona maraka ukoliko bude izvodljiva jeftinija varijanta", istakao je Elvedin Sedić, v.d. direktora Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać".

Inače, za potrebe izgradnje aerodroma u Bihaću Vlada Federacije BiH je u ovoj godini osigurala 3,5 miliona maraka, a sem pomenutih aktivnosti, tim novcem biće nastavljena eksproprijacija privatnog zemljišta. U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka. Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, dosad je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno osam miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma, čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, biti preko 80 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije