Društvo

Tim UKC-a u posjeti Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović"

Tim UKC-a u posjeti Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović"
Foto: Srna | Tim UKC-a u posjeti Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović"

PRIJEDOR - Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da sa više načelnika ove zdravstvene ustanove boravi danas u Prijedoru da bi se sagledale mogućnosti za unapređenje zdravstvenog sistema u Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović".

Đajić je rekao novinarima u Prijedoru da je to unapređenje moguće u dva smjera - poboljšanjem organizacije zdravstvenih ustanova i edukacijom zdravstvenih radnika iz Prijedora na UKC-u, te dodao da je bilo riječi i o lakšem uspostavljanju transporta i smještaja pacijenata iz Prijedora na UKC.

"Drugi razlog jeste da nastavimo saradnju u vezi sa prevencijom moždanog udara. Mi smo tu i danas ćemo pregledati oko 200 pacijenata iz Prijedora sa ciljem detekcije i patoloških promjena na krvnim sudovima vrata i glave", naveo je Đajić.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Јavor pozvao je sugrađane da iskoriste priliku i obave besplatne preglede radi prevencije moždanog udara i sa ciljem povećanja svijesti o značaju prevencije.

"Nema potrebe da se zakazuju, mogu slobodno doći ovdje od 11.00 do 15.00 časova, nema potrebe ni da dolaze po uputnicu, potpuno je besplatno", dodao je Јavor.

Načelnik Klinike za kardiologiju UKC-a Tamara Kovačević Preradović istakla je da je ova klinika referentna za bolesti kardiovaskularnog sistema u Republici Srpskoj, ali i vodeća u određenim dijagnostičkim i terapijskim procedurama u cijeloj BiH.

"Želja je da poboljšanom komunikacijom što prije obezbijedimo dostup tim najsloženijim intervencijama svim pacijentima Republike Srpske, posebno Prijedora, koji je tako blizu Banjaluke. Razvojem komunikacija ćemo još više ubrzati i transport i dolazak pacijenata u našu zdravstvenu ustanovu", navela je ona.

Preradovićeva je za iduću godinu, kao veliki izazov, najavila otvaranje kardiohirurgije u UKC-u, kao završne stepenice u sistemu.

"Naši pacijenti neće morati da bivaju transportovani kao hitni ili zakazani slučajevi u kardiohirurške ustanove u Srbiji, nego ćemo sve te intervencije moći da radimo, uz podršku, naravno, klinika iz Srbije, u Banjaluci", dodala je Preradovićeva.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Zoran Aleksić rekao je da je ova klinika referentna ustanova koja liječi sve pacijente čija je klinička slika toliko složena da zahtijeva liječenje na UKC-u.

"Veoma često smo nailazili na određene probleme i nesuglasice. Međutim, na putu smo da te probleme riješimo, od pitanja prijema pacijenata, transporta pacijenata, zaduženog ljekara, dijagnostike i svega ostalog. Danas su bolesti veoma složene i komplikovane tako da to zahtijeva veoma visok nivo i dijagnostike i terapije liječenja, a to UKC u ovom trenutku ima u punom kapacitetu",  dodao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije